Beogradski centar za ljudska prava i Žene u crnom traže reakciju nadležnih zbog narodnih patrola

"Ukoliko se ovo nezakonito i nehumano nasilje ne spreči, smatraćemo da ih štiti režim u Srbiji"

24. feb 2020

Beogradski centar za ljudska prava osudio je presretanje migranata i pretnje kojima su bili izloženi prethodnih dana po beogradskim ulicama i zatražio hitnu reakciju nadležnih zbog pojave takozvanih „narodnih patrola“.

Kako se navodi u saopštenju, te grupacije svojim aktivnostima raspiruju nacionalnu, rasnu i versku mržnju i netrpeljivost.

Centar je zatražio jasnu i nedvosmislenu osudu i sankcionisanje nezakonitog ponašanja neformalnih grupa čije se nedopustive aktivnosti šire društvenim mrežama.

„Istovremeno, kao negativnu praksu u političkom govoru ocenjujemo sve glasnije raspirivanje mržnje i diskriminatorski odnos prema migrantima i izbeglicama u Srbiji i ujedno upozoravamo da pitanje migranata i tražioca azila ne sme da se zloupotrebljava u predstojećoj predizbornoj kampanji„, dodala je ta nevladina organizacija.

Žene u crnom:
Plod političke klime, režimskih medija, neonacističkih organizacija i profašističkih političkih partija

Ženska mirovna grupa „Žene u crnom“ osudila je danas „rasističku mržnju nezakonitih noćnih patrola koje presreću migrante i izbeglice i ograničavaju im kretanje“, saopšteno je iz ove organizacije.

U saopštenju se navodi da su takve noćne patrole „nastale kao plod političke klime, režimskih medija, neonacističkih organizacija i profašističkih političkih partija koji svi nesmetano deluju uz podršku režima“.

„Širenje lažnih informacija pokreće kampanju progona kojoj su izloženi migranti i izbeglice koji beže od rata i traže privremeno utočište u Srbiji“, saopštile su „Žene u crnom“.

Kako se u saopštenju navodi, noćne patrole organizuje „grupa okupljena oko Inicijative „Nema predaje Kosova i Metohije“ koja presreće migrante i izbeglice i ograničava im kretanja“.

„Grupa deli letke na arapskom, engleskom i srpskom jeziku na kojima piše: Zbog učestalih bolesnih napada na srpske žene i devojke, zabranjeno vam je kretanje izvan migrantskih centara od 22.00 do 6.00 sati ujutro i kretanje više od tri osobe u grupi tokom dana. Napadi na naše građane vam neće proći nekažnjeno“, saopštile su „Žene u crnom“.

One su navele da „ukoliko se ovoj grupi dozvoli nesmetano delovanje, time se društvu šalje jasna poruka da se u Srbiji toleriše nekažnjivost“.

„Imamo razloga da verujemo da, koristeći se dominantnom antimigracionom retorikom, određene političke partije zloupotrebljavajući migrantsku krizu da bi lako i brzo pridobile pristalice i buduće glasače“, navodi se u saopštenju.

„Žene u crnom“ zahtevaju od nadležnih državnih institucija da se odmah zaustavi i spreči delovanje ovih patrola, kao i da se pronađu i procesuiraju njihovi organizatori i nalogodavci.

„Smatramo da je neprihvatljivo da ova grupa ljudi uzima zakon u svoje ruke. Ukoliko se ovo nezakonito i nehumano nasilje ne spreči, smatraćemo da ih štiti režim u Srbiji“, saopštile su „Žene u crnom“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga