Beogradske umetnice bojkotuju KCNS

Reč je o moralnoj i profesionalnoj obavezi umetnika da ne izlažu radove dok god je na čelu Kulturnog centra cenzorska karikatura od direktora

22. dec 2013

Beogradske umetnice Nina Todorović i Svetlana Volić povukle su svoje radove sa izložbe zakazane za period od 18. marta do 7. aprila 2014. u Kulturnom centru Novog Sada (KCNS), kako bi podržale novosadske umetnike u borbi protiv cenzure umetničkih dela u ovoj mračnoj instituciji.

Umetnica Nina Todorović rekla je za Autonomiju da je svoj rad povukla i sa grupne izložbe u ovoj instituciji koja je odžana u novebmru te da ovoga puta, zajednički sa kleginicom Volić, daje “apsolutnu podršku novosadskim kolegama u borbi protiv cenzure i kršenja ljudskih prava”.

“Obe smo saglasne u tome da ne izlazyemo tamo dok god je na čelu institucije Andrej Fajgelj i dok se god sprovodi cenzura i kršenje ljudskih prava u toj instituciji”, kazala je Todorovićeva.

Ona je naglasila da se radi o “moralnoj i profesionalnoj obavezi umetnika”.

U zvaničnom dopisu koji je upućen KCNS-u, Todorovićeva je navela da ukoliko se do zakazanog termina ne dese promene u toj instituciji i ukoliko se u potpunosti ne vrati sloboda izražavanja svim umetnicima, projekat neće biti izložen u galeriji Tribine mladih.

Termin za izlaganje u galeriji KCNS umetnice su dobile na redovnom konkursu održanom tokom leta 2013. godine, a trebalo je da bude izložen projekat “Arhitektura sećanja/Unutrašnji pejzaž”.

Umetnici iz Novog Sada započeli su bojkot KCNS nakon zabrane izlaganja slike Danijele Tasić na izložbi radova studenata master studija Akademije umetnosti u Novom Sadu, koja je trebala biti održana 15. oktobra.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga