Beograđani poručili Vučiću: Ovo je naš grad i naš će i ostati!

"Oni moraju da znaju da mi nismo veverice"

27. sep 2015

Postavljanjem kamena temeljca, premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Upravnog odbora kompanije „Igl hils“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Muhamed Alabar, označili su početak izgradnje projekta „Beograd na vodi“. Nešto ranije, građani okupljeni na poziv inicijative “Ne da(vi)mo Beograd”, protestovali su zbog ovog projekta, no policija im nije dozvolila da priđu zgradi Geozavoda gde su planirali okupljanje i protestnu šetnju zbog postavljanja kamena temeljca.

Uz pesme angažovanog Horkestra, ispred kamiona bine sa slikom žute patke koja jede jednu od kula “Beograda na vodi”, uz pištaljke i zastavice sa porukom „Čiji grad? Naš grad!“, okupljeni građani stajali su ispred kordona policije poručujući da se protive realizaciji projekta za koji vlast tvrdi da je od istorijskog značaja za Beograd i Srbiju. Ovakve tvrdnje demantovali su brojni govornici na skupu, od aktivista, preko stručnjaka, novinara, ali i “običnih” građana koji su tu došli sa porukom da je Beograd njihov grad.

“Okupili smo se zato što neki ljudi tamo daju naše obale, našim parama grade svoje privatne luksuzne stanove i kafiće, i našu budućnost menjaju za svoj profit. Mi ćemo živeti sa pogubnim posledicama štetnih ugovora i pogrešnih politika. Politika koje nam govore da je javno zdravstvo i školstvo budžetsko opterećenje, a finansiraju izgradnju tržnog centra, politike koje smanjuju plate i penzije, a poklanjaju najvrednije razvojne resurse. Oni nam govore da je 150 miliona zapravo 3,5 milijarde, govore nam da je pozajmica investicija, i govore nam da je izgradnja ekskluzivnog dela grada u samom centru pitanje nacionalnog interesa. Ali oni zaboravljaju čiji je ovo grad – naš grad. I naš će i ostati. Oni imaju nasilje, imaju medije, a mi imamo ulicu i imamo solidarnost, ovo će trajati, ali pobeda je naša”, poručio je okupljenima Marko Aksentijević iz inicijative “Ne da(vi)mo Beograd”.

Pozivajući premijera Srbije Aleksandra Vučića da odustane od Beograda na vodi, profesor Urbane ekonomije na beogradskom Ekonomskom fakultetu Goran Milićević poručio je da je reč o “promašenom, štetnom i detinjasto naivnom projektu”.

„U normalnim okolnostima grad postavlja uslove investitoru, a ovde investitor postavlja uslove gradu. Grad i Republika Srbija se pretvaraju samo u puki servis potreba investitora. On ima pravo da promeni odluku kako će izgledati, a Grad i Republika moraju to da ispune, nemaju načina da se tome suprotstave. Reč je u stvari o prepuštanju suvereniteta na potencijalno najatraktivnijoj lokaciji u gradu“, rekao je Milićević.

Okupljenima se obratio i novinar Dušan Čavić.

„Svaka ptičica na grani u Beogradu zna da prvi izgrađeni objekat projekta ’Beograd na vodi’, na papiru izložbeni štand, a u praksi ugostiteljski objekat, svaka ptičica zna da taj objekat drži Nikola Petrović, kum Aleksandra Vučića. Trenutno najveće IT poslove u zemlji dobija kompanija Win-win, iza koje stoji Andrej Vučić, brat premijera Vučića. Vi ih nećete naći u papirima, ali oni moraju da znaju da mi nismo veverice. Ja verujem u građanska udruživanja, inicijative, akcije… Bilo da je to inicijativa koja se bori za neku zelenu površinu, koju grad hoće da pretvori u parking ili ova inicijativa ovde, ili biciklisti koji se bore za svoju infrastrukturu“, naveo je Čavić.

Sa transparetima „Beograd na vodi – prevara“ i „Lepo kradi ružno gradi – puno kradi malo gradi“ okupljeni su ispred kordona policije, koja im nije dozvoljava prilaz zgradi Geozavoda, poručili da je projekat Beograd na vodi štetan po javni interes.

DS i NS: Prevara veka!

I Demokratska stranka i Nova stranka organizovale su danas protest protiv početka realizacije projekta Beograda na vodi, a predstavnik beogradskog DS-a Balša Božović najavio je da će naredne nedelje podneti krivične prijave protiv odgovornih za taj projekat.

Na čelu kolone građana bili su Balša Božović, predsednik Nove Zoran Živković, potpredsednik NS Vladimir Pavićević, portparol DS Aleksandra Jerkov, bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac.

Policija je prvobitno zaustavila građane na ulazu u Karađorđevu ulicu, ali ih je pustila da uđu u nju i zaustavila ih kod „Mikser hausa“, ne dozvoljavajući im da priđu zgradi Geozavoda.

Dvojica mladića, obučenih kao Arapi, postavili su belu kutiju od stiropora, na kolovoz, na kojoj piše „Beograd na vodi – prevara veka“ i „Građani Beograda“, kao improvizovani kamen-temeljac.

Predsednik GO DS Balša Božović, obraćajući se okupljenima, rekao je da ovo nije kraj borbe protiv projekta Beograd na vodi i najavio da će naredne nedelje DS podneti krivične prijave protiv odgovornih.

„Postavljenje kamena temeljca, odgovorno tvrdimo, najveća je prevara u istoriji ovog grada i ove zemlje“, rekao je Božović i dodao da su organizovali protestni skup, kako bi ukazali da su, kako tvrdi, prekršeni zakoni i Ustav Srbije.

Božović tvrdi da se ovde ne gradi nikakav Beograd na vodi, već „naprednjaci i njihovi prijatelji“ grade šoping centar, hotel i kafanu i to je, kako je rekao, isključivo u njihovom interesu, a ne u interesu građana.

Predsednik Nove stranke Zoran Živković pozvao je okupljene da ne napadaju policiju, jer, kako je rekao, oni samo rade svoj posao.

Zamenik predsednika Nove stranke Vladimir Pavićević rekao je da je Beograd na vodi antimodernizacijski projekat i da je to „gola otimačina“.

„Taj projekat pokazuje ponižavajući odnos vlasti prema građanima i prema struci, koja je rekla da je „Beograd na vodi udar na dva veka urbanog razvoja Beograda“

Građani nose transparente sa slikom premijera Vučića, na kom piše „gotov je“, kao i one na kojima piše „Beograd na vodi – prevara veka“, a uzvikivali su „Izdaja“, „Lopovi“.

Okupljeni građani vratili su se do Zelenog venca, gde su završili protestnu šetnju i razišli se.

(Beta)

Građanima Beograda stigla je i podrška iz regiona.

“Mi se već deset godina borimo i već deset godina oni nisu prvu lopatu zakopali”, poručio je Enes Ćerimagić iz inicijative „Srđ je naš!“.

Bore se protiv izgrađnje golf terena na brdu iznad Dubrovnika. Ćerimagić navodi da je reč o istom projektu i istim obećanjima kao i u Beogradu, a čiju će infrastrukturu plaćati građani.

„Ono što vam mogu poručiti je da će ova kampanja i ova borba vjerovatno biti duga, ali izbora nemate. Došli smo vam dati potporu i reći da ovo nije izoliran slučaj. Dok ima građana, biće i grada i zato se nemate čega plašiti, na pravoj ste strani povijesti“, rekao je Ćerimagić.

Protest je, uz prisustvo velikog broja policajaca protekao bez incidenata, no na početku okupljanja kordon je sprečavao građane da priđu zgradi Geozavoda i odvraćao ih iz pravca Zelenog venca. Jedan od organizatora iz inicijative “Ne da(vi)mo Beograd” je i priveden, a potom pušten.

BeogradNaVodi

Devedesete se vratile?

“Zavrtali su ruku, gurali kolege, ništa zapravo neobično u žanru policijskog sporvođenja naredbi, ali jeste prekoračenje sile”, rekao je za RSE Marko Aksentijević.

Istovremeno, ispred zgrade Geozavoda bile su okupljene pristalice projekta „Beograd na vodi“, kojima su snage reda dozvolile okupljanje.

Nedaleko odatle, u pratnji gradonačelika Beograda Siniše Malog, ministara u Vladi Srbije, te predsednika RS Milorada Dodika, premijer Srbije Aleksandar Vučić i direktor „IGL Hilsa“ Muhamed Alabar postavili su kamen temeljac za dve stambene kule. Ubacili su i „vremensku kapsulu“ s porukama, te prve lopate čime su označili početak gradnje projekta Beograd na vodi.

“Danas, baš na ovom mestu ispisujemo stranice nove istorije našeg grada i naše zemlje”, rekao je Vučić.

Navodeći da će stanove, kule i hotele graditi srpske firme i radnici, te da će projekat koji će, prema njegovim rečima, vredeti 3,5 milijardi evra uposliti na desetine hiljada ljudi, Vučić je rekao i da prostor na kome će biti izgrađen „Beograd na vodi“ nikoga nije zanimao proteklih sedamdeset godina. Još je dodao da se glavni grad kroz istoriju menjao na bolje, nekad i protiv volje “zatucane većine”.

Direktor “IGL Hilsa” izjavio je da je “Beograd na vodi” – “dragulj za sve građane Beograda i Srbije koji će ovde dokaziti da se zabave, provedu, trguju, rade ili jednostavno samo uživaju u reci, u gradu…”

Onima koji se ovakvom “konceptu” protive, policija nije dozvolila da u protestnoj šetnji dođu do mesta postavljanja kamena temeljca, no građani poručuju da će nastaviti borbu i proteste protiv realizacije ovog projekta.

“Nekakve kule i nekakvi šoping centri će biti izgrađeni. Nekakvi profiti političara i njima bliskih tajkuna će biti ostvareni. Nemojte da zaboravite da je nepravda svuda oko nas, ali da li će ona pobediti, zavisi samo od nas. I ovo je samo početak i mi ćemo nastaviti”, poručuje Dobrica Veselinović iz inicijative “Ne da(vi)mo Beograd”.

Iva Martinović (Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga