Beograd ZSO koristi za blokiranje dijaloga

Sve u prilog statusa kvo

17. okt 2020

Poseta Miroslava Lajčaka Prištini i Beogradu je pokušaj da se obe strane ubede da ulazimo u finalnu verziju dogovora.

Glavna teme je bila Zajednica srpskih opština. Priština poručuje da ZSO može da se funkcionalizuje isključivo kako nalaže ustav Kosova i da bude deo sveobuhvatnog sporazuma gde se uključuje i priznavanje nezavisnosti Kosova. Zvanični Beograd insistira na formiranje ZSO uz „pretnju“ Srpske liste da će se udaljiti iz lokalnih i centralne vlasti – ocenjuje sa Danas politički analitičar iz Prištine Fatmir Šeholi.

Sagovornica Danasa Izabela Kisić, izvršna direktorka Helsinškog odbora za ljudska prava, ističe da Beograd ZSO koristi za blokiranje dijaloga i održavanje zamrznutog konflikta održavajući iluziju da će Zajednica srpskih opština dobiti status kao što ima Republika Srpska.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, posle susreta sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom u Beogradu, izjavio da je dogovoren nastavak dijaloga i puna posvećenost Srbije nastavku tog procesa u želji da se dođe do kompromisnog rešenja u cilju boljih odnosa Srba i Albanaca i normalizacije odnosa kroz odluke UN i EU između Beograda i Prištine. Lajčak je izjavio da „sve dogovoreno, uključujući i ZSO, mora biti ispunjeno“.

– Kao zaključak vidim da Priština neće pasti na ucene Beograda i po cenu da se ide na prevremene izbore. Beograd, ako želi sveobuhvatni dogovor, mora odmah i pod hitno da Kosovo ne bude više u preambuli Ustava Srbije. Ako to ne bude moglo da se reši, onda smatram da će Kosovo i Srbija još dugo godina ostati kao dve države koje ne priznaju jedna drugu a kao posledica toga biće da Srbija neće moći u Evropsku uniju, a Kosovo će kuburiti sa tim da li da jakim savezništvom sa Albanijom kroči ka evroatlantskim procesima – ističe Fatmir Šeholi.

Prema rečima Izabele Kisić, najvažnije pitanje je da li će biti primenjeno oko 40 sporazuma između Beograda i Prištine, nastalih iz briselskog tehničkog i političkog dijaloga.

– Od primene tih sporazuma zavisi život građana i Srbije i Kosova. Samo jedan sporazum je implementiran u celini. Ne može se govoriti samo o šest tačaka koje Vučić stalno ponavlja. Utisak je da je Lajčak došao iz Prištine sa nekim konkretnijim dogovorima u vezi sa ZSO. Beograd ZSO koristi za blokiranje dijaloga i održavanje zamrznutog konflikta održavajući iluziju da će to biti status kao što ima Republika Srpska – kaže Izabela Kisić.

Kako dodaje, neuverljivo izgleda i Vučićevo tumačenje dogovora o otkrivanju nestalih.

– Nije reč samo o nalaženju grobnica, mnoge su otkrivene. Važno je da se nađu odgovorni za ubistva, a Beograd poseduje informacije o tome. Ima ih vojska i policija – zaključuje sagovornica našeg lista.

(Danas, foto: Medija centar Beograd)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Podešavanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga