Beograd: Najavljena nova velika okupljanja širom Srbije

Okupljanja 8. juna povodom šest meseci od prebijanja Borka Stefanovića

25. maja 2019

Protest Jedan od pet miliona završen je večeras pozivom na novo okupljane u Kruševcu i Beogradu sledeće subote, kojima će se obeležiti šest meseci od prebijanja jednog od opozicionih lidera Borka Stefanovića u Kruševcu, što je potom iniciralo proteste širom Srbije.

Za 8. jun najavljen je, tim povodom, veliki protest u Beogradu ali i drugim mestima kada će, kako su kazali, „šetati cela Srbija“.

Današnje protestno ukupljanje održano je pod motom „Stop krvavim košuljama“, tako da je čitana „retrosprktiva svih prebijanja i nasilja koje je vlast počinila prema neistomišljenicima“ tokom šestomesečnih protesta.

Potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Borko Stefanović rekao je u Dnevniku slobodne Srbije kod RTS-a da je njegovim „prebijanjem pre šest meseci“, vlast poručila svakom građaninu „šta ga čeka ako misli svojom glavom“.

On je istakao da je ona vlast koja se „održava krvlju“ gubitnička, tako da će i ova „brzo otići“.

„Vratili ste osmeh i nadu Srbiji, hvala vam“, poručio je Stefanović navodeći da je protest „rođen u mraku“, ali da će „svetlo ovladati“.

On je pozvao sve građane da budu zajedno, jer su jedan narod i da „ne dozvole da ih Vučić pocepa“.

Stefanović je rekao da učesnici protesta neće „nasesti na provokaciju Vučića“ da se sa njim „obračunavaju fizički i upadaju u institucije“.

„On čeka pogrešan potez, ali bićemo strpljivi i on će otići na đubrište istorije“, rekao je Stefanović.

Posle zadržavanja ispred RTS-a, učesnici protesta nastavili su šetnju.

Glumac Branislav Lečić kazao je, obraćajući se građanima na 25. protestu Jedan od pet miliona, da će tada najaviti nove poteze kojima će ugroziti vlast.

On je dodao i da će se tada protesti biti organizovani u drugim mestima, što će predstavljati krunu svega što je do sada rađeno.

„Dužnost je nas da budemo tu, jer se borimo za dostojanstven život“, rekao je Lečić.

Lečić je rekao da su institucije uzurpirane, i istakao da je jedina institucija “narod”.

„Ovde je slobodni parlament i ovde se odlučuje“, kazao je on.

Profesor Čedomir Čupić je pozvao sve sudije da se izjasne o napadu vlasti na sudiju Apelacionog suda Miodraga Majića i ocenio da vlast donosi zakone koji njoj odgovaraju, a da ne pita struku.

„Samo zato što se stručnošću suprotstavio, vlast i njeni poslušnici žele Majića da provuku kroz ‘toplog zeca'“, rekao je Čupić.

On je kazao da vlast „histeričnim napadima“ želi da zaplaši sudije u Srbiji i pozivao sudije da se izjasne da bi „odbranili sebe i sve građane“.

„Šest meseci protesta pokazalo je da vlast ne može da zaustavi građane u borbi za slobodu“, rekao je Čupić i poručio građanima da predstvljau „žišku koja preti da postane plamen“.

Aris Movsesijan iz Nove stranke kazao je da je sadašnja vlast „terorista obrazovanja“ koja je oterala sve, uključujući decu, naučnike i generale.

„Oni govore o ekonomskom napretku, a u našem novčaniku nalazi se korov i ambrozija“, rekao je Movsesijan.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga