Beograd: Protest ispred skupštine bez incidenata

U manjem broju nego prethodnih večeri.

11. jul 2020

Ispred Narodne skupštine i u Pionirskom parku u Beogradu okupio se veći broj građana na protestu protiv vlasti koji se održava svake večeri od 7. jula, saobraćaj je zaustavljen a trenutno su vidljivi samo pripadnici policije koji regulišu saobraćaj.

Građani koji protestuju su u grupama koje se protežu od fontane na Trgu Nikole Pašića do semafora na početku Bulevara kralja Aleksandra ali u manjem broju nego prethodnih večeri.

Kako javlja reporter Bete sa lica mesta veliki broj građana koji su se u početku okupili u Pionirskom parku i izbegavali da priđu skupštini, približio se sada Skupštini Srbije, a preko megafona je u jednom trenutku počelo skandiranje protiv vlasti, odnosno protiv predsednika Srpske napredne stranke (SNS) i Srbije Aleksandra Vučića.

Građani su uzvikivali „Ostavke“ i „Uhapsite Vučića“, zatim su se okupljenima obraćali i predstavnici Srpske pravoslavne crkve, a na stepeništu na ulazu u Skupštinu paljene su sveće za Ljubisava Đokića, poznatijeg kao Džo Bagerista, koji je bio simbol demonstracija na kojima je 5. oktobra 2000. godine srušen režim Slobodana Miloševića, a koji je preminuo danas u Beogradu.

Građanima su se u jednom trenutku pridružili i funkcioneri Stranke slobode i pravde Borko Stefanović i Marinika Tepić, predsednik pokreta Dosta je bilo Saša Radulović, članovi pokreta „Ne davimo Beograd“, i funkcioner Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović.

Na protestu je trenutno najveći broj mladih ljudi koji stoje ili se kreću na platou ispred Skupštine Srbije a neki od njih imaju i biciklističke šlemove na glavama.

Okupljeni građani trenutno protestuju mirno i bez uzvikivanja parola a tokom dosadašnjeg protesta nije bilo incidenata niti ozbiljnijih provokacija, niti pokušaja nasilnog ulaska u skupštinu.

Iako prisustvo policije nije vidljivo, konjica i interventna brigada smeštene su sa druge strane zgrade Narodne skupštine, u Kosovskoj ulici.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Prioriteti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga