Beograd: Počeo protest Tragovima fantoma u Savamali

Pored zgrade u Savamali postavljena je ogromna žuta patka na naduvavanje, viša od pet metara, a građani nose zastave Inicijative Ne da(vi)mo Beograd.

25. apr 2017

Protest „Tragovima fantoma“ povodom godišnjice rušenja objekata u beogradskoj četvrti Savamala u izbornoj noći 25. aprila 2016, počeo je večeras oko 18.15 u organizaciji Inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“.

Predstavnici Inicijative podelili su novinarima materijal u kome se navodi da „zločin u Savamali“ najilustrativnije govori o prirodi Beograda na vodi „i razvojnoj politici koja privatni interes podmeće za javni i novac građana Srbije iskorišćava za izgradnju luksuznog naselja“.

Navodi se da istrajnošću građana i novinara rušenje u Savamali nije prošlo i da „od kamička u cipeli prerasta u kamen spoticanja“

„Partikularne borbe protiv nepravdi sve više prerastaju u solidaran otpor sistemu koji služi jedino ekonomsko-političkim elitama“, navela je Inicijativa.

Podseća se i da su ovih dana na ulice združeno pozvani i studenti i prosvetari, naučnici, policajci i vojnici sindikati i penzioneri – „svi oni koji zbog pogrešnih politika i mera štednje ne mogu da žive pristojan i dostojanstven život“.

Inicijativa je najavila i da će uskoro ponuditi novi način političkog organizovanja kako bi sa građanima definisali gradske politike kojima se štiti javni interes.

Skup su podržali Vojni sindikat Srbije, Policijski sindikat Srbije, sindikat Nezavisnost, Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodina, Nezavisno udruženje nezaposlenih Srbije.

Podržali si ga i organizacije i pokreti iz drugih gradova – protest „Protiv diktature“, podrži RTV iz Novog Sada, Udruženi pokret slobodnih stanara iz Niša i Lokalni front iz Kraljeva.

Pored zgrade Geozavoda u Savamali postavljena je ogromna žuta patka na naduvavanje, viša od pet metara, a građani nose zastave Inicijative Ne da(vi)mo Beograd.

Građani nose transparente „Maske su pale“,„Soroše, cicijo“, „U Malog su kratke noge“, „Siniša, pošto Beograd“, i više transparenata „Naš grad“ a jedan učesnik protesta nosi kartonski sendvič sa natpisom „Sendvič za botove“.

U blizini Mikser hausa je parkiran kamion sa banerom „Ne da(vi)mo Beograd“ na kome je postavljen razglas sa koga se pušta muzika.

Protest Ne davimo Beograd godisnjica SavamaleOkupljeni će, kako je najavljeno, organizovati protestnu šetnju kroz Karađorđevu, ulicu Gavrila Principa, Balkansku i Nemanju do zgrade Vlade Srbije, odakle će se Ulicom Kneza Miloša preko Bulevara kralja Aleksandra uputiti do gradske skupštine.

Inicijativa je na prethodnim protestima više puta zahtevala da zbog noćnog i nenajavljenog rušenja u Hercegovačkoj ulici budu smenjeni gradonačelnik Beograda Siniša Mali, predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i direktor policije Vladimir Rebić.

Tražila je i političku i krivičnu odgovornost svih onih koji su umešani u slučaj.

U noći između 24. i 25. aprila grupa osoba s fantomkama na glavama bagerima je porušila nekoliko objekata u Hercegovačkoj ulici. Maltretirali su i prolaznike, oduzimali im mobilne telefone i vezivali ih.

Građani su u toj noći pozivali policiju, ali ona nije reagovala i usmeravala ih na komunalnu policiju koja je govorila da to nije u njihovoj nadležnosti.

Do sada niko nije ni krivično ni politički odgovarao za rušenje u Savamali, nereagovanje policije i uznemiravanje građana a predmet o Savamali (KTN-60/16) je u tužilaštvu i nakon godinu dana u predistražnoj fazi.

Premijer Aleksandar Vučić je ubrzo nakon događaja u Savamali izjavio da su noćno rušenje izveli „kompletni idioti“, a potom da iza rušenja stoji gradska vlast, ali sve vreme insistira da su porušeni objekti bili nelegalni.

Bivša supruga gradonačelnika Beograda Marija Mali rekla je pre izvesnog vremena u intervjuu Mreži za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) da se Siniša Mali hvalio kako je organizovao rušenje baraka u Savamali.

Objekti u Savamali su se nalazili na delu zemljišta do kojeg treba da se gradi urbanistički projekat „Beograd na vodi“.

(Beta, foto: Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga