Beograd: Parada ponosa bez incidenata

"Ljudski život je dragocen, a pravo da živimo slobodno je neotuđivo"

18. sep 2016

Beogradska Parada ponosa održana je danas centralnim gradskim ulicama, od Trga Slavija do Trga Republike, gde je završena koncertom, a protekla je bez incidenata i uz veliko obezbeđenje policije.

Paradu ponosa podžale su brojne političke i javne ličnosti, a organizatori Prajda su izrazili zadovoljstvo uspešnim održavanjem ovogodišnje Nedelje ponosa i današnjom šetnjom centralnom gradskim ulicama.

Jedan od članova Organizacionog odbora Parade ponosa Boban Stojanović rekao jeda je pre 15 godina, pri pokušaju organizovanja prvog Prajda u Srbiji, Trg Republike bio „krvavi trg“ a da je sada potpuno drugačije.

„Svaki održani Prajd za nas je najbolji mogući dan i poruka da je život i ovde moguć“, rekao je Stojanović.

Dodao je i da je Prajd praznik svih koji trpe i ćute, počevši od državnih činovnika koji se plaše da ostanu bez parčeta hleba do svih Roma i Romkinja jer niko ne želi da zna kako žive, kao i do osoba sa invaliditetom koje ćute i trpe jer se osećaju kao građani drugog reda.

Predsednica Odbora Skupštine Srbije za evropske integracije Marinika Tepić rekla da je Prajd dobio još jednu bitku – pomeren je datum održavanja večitog derbija.

„Malo li je to za Srbiju“, rekla je Marinika Tepić i dodala da će se zalagati i da se uskoro u Skupštini Srbije donese deklaracija protiv homofobije i usvoji nacionalna strategija protiv svake vrste diskriminacije i nasilja.

Prajd su podržali i aktivisti Prajda iz Osla i Amesterdama, pripadnici švedske policije, kao i predstavnici Vlade Srbije i Grada Beograda, Demokratske stranke i Liberalno-demokratske partije.

U šetnji je bila i ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ana Brnabić, koja je rekla da se stvari menjaju na bolje.

„Ja nisam aktivista, ali ovo mnogo znači za mene, moj grad i moju zemlju“, rekla je Brnabić dodavši da će se i dalje raditi na rešavanju problema LGBT zajednice i da situacija, iako se popravlja, „nije super“.

Upitana gde su ostali predstavnici Vlade Ana Brnabić je rekla: „Ja sam tu. Znači i da je Vlada tu“.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da se Beograd pridružuje gradovima koji dele evropske i civilizacijske vrednosti i da se Srbija, kao i njen glavni grad, menjaju.

PARADA PONOSA

Mirjana Karanović: Srbija je daleko od slobodne zemlje

„Kuma“ ovogodišnjeg Prajda Mirjana Karanović čestitala je svim pripadnicima LGBT populacije koji su, kako je rekla, iskreno i iz čistog srca odlučili da žive zajedno i zahvalila svima koji su su ih podržali.

„Ljudski život je dragocen, a pravo da živimo slobodno je neotuđivo“, rekla je Karanović, dodavši da je sloboda da svako bude to što jeste i da se ne boji da to i pokaže.

Ona je rekla i da je poznato da je Srbija daleko od slobodne zemlje i da se uprkos tome borimo za sve koji su diskriminisani na bilo koji način.

Tokom šetnje, pojedini građani pozdravljali su sa terasa i mahali učesnicima Parade, a bilo je i onih koji su negodovali, uz istaknutu srpsku zastavu i transparent na kome je na engleskom jeziku bilo ispisano „Sodomija da bude krivično delo“, sa slikom osobe obučene u dugine boje iza rešetaka.

Među učesnicima Prajda bilo je i roditelja sa decom, kao i građana sa kućnim ljubimcima.

Parada ponosa završena je koncertom na Trgu Republike na kome su nastupili Marina Perazić, Nataša Bekvalac, Bojana Stamenov, a saobraćaj u centalnim gradskim ulicama ponovo je uspostavljen oko 15.30.

DS: Pretnje deci Bojana Pajtića zbog njegovog učešća na Prajdu

PARADA PONOSA - POLICIJA

Demokratska stranka (DS) saopštila je danas da su maloletnoj deci predsednika DS Bojana Pajtića upućene pretnje zbog njegovog učešća na Paradi ponosa, i zatražila da policija hitno uhapsi počinioce.

Kako je navedeno u saopštenju DS-a, Pajtićevoj deci prećeno je fizičkim nasiljem, ali se ne navode detalji tog incidenta.

„Demokratska stranka očekuje od MUP Srbije da odmah reaguje i uhapsi počinioce, a od političkih aktera u Srbiji i na vlasti i u opoziciji da osude ovakve incidente“, navedeno je u saopštenju DS-a.

Učesnici Prajda izrazili solidarnost sa LGBT zajednicom u Turskoj

Učesnici Parade ponosa danas su u Beogradu kod Spomenika obešenim rodoljubima na Terazijama minutom ćutanja odali počast žrtvama fašizma i izrazili solidarnost sa LGBT zajednicom u Turskoj.

Predstavnici Istanbul prajda rekli su da su ponosni što su danas u Beogradu, dodavši da je ovo borba i za njih.

Kako su istakli, homofobija nije samo pitanje muslimanskih zemalja a ostvarivanje prava LGBT populacije nije nešto što treba da važi samo za zemlje zapada.

Posle minuta ćutanja, Parada je nastavljena šetnjom do Trga Republike.

„Minut tišine“ organizovan je u znak solidarnosti sa LGBT zajednicom Turske i kao znak sećanja na ubistvo Hande Kader, trans-aktivistkinje za prava seks radnica iz Turske.

Hande Kader (22) silovana je, ubijena i spaljena u Istanbulu početkom avgusta. Ona je bila jedna od trans-žena koja se godinama borila za prava LGBTI osoba i seksualnih radnica i radnika u Turskoj.

Postala je simbol te zajednice nakon što se u junu prošle godine, sedeći na ulici, suočila s vodenim topovima koje je policija koristila da bi sprečila gej paradu u Istanbulu.

U Turskoj je održavanje Parade ponosa zabranjeno i prošle i ove godine.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga