Beograd: Na protestu Jedan od pet miliona zatražena ostavka ministra Zlatibora Lončara

"Situacija u zdravstvu je katastrofalna i na ivici kolapsa i samo se nadljudskim naporima zaposlenih uspeva održati rad zdravstvenog sistema"

23. feb 2019

Na protestu „Jedan od pet miliona“ u Beogradu večeras je zatražena ostavka ministra zdravlja Srbije Zlatibora Lončara zbog loše situacije u zdravstvu i zbog posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića i delegacije u vreme sezone gripa sterilnom bloku na hematološkom dečijem odeljenju u Institutu za majku i dete.

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić rekao je da Lončar i njegove kolege sa instituta nisu smele da dozvole posetu „Vučiča i svite“ sterilnom bloku zarad političke kampanje i istakao da tada nije poštovan ni jedan medicinski protokol kojim se štiti zdravlje te dece.

On je kazao da je situacije u zdravstvu katastrofalna i na ivici kolapsa i da se samo nadljudskim naporima zaposlenih uspeva održati rad zdravstvenog sistema.

Psiholog Žarko Trebješanin rekao je da Srbiji ne trebaju novi Slobodan Milošević, ni Josip Broz Tito.

„Mi ne želimo da sjaše kurta, a uzjaše Murta. Mi jednostavno nećemo da nas bilo ko jaše. Upravo zato smo na ulici što nam je dozlogrdio kult vođe. Umesto kulta vođe nama je potrebna jedna uređena država gde postoji istinska podela vlasti umesto svemoćnog pojednica“, rekao je Trebješanin.

On je istakao da su Srbiji potrebne moćne ugledne institucije i efikasni mehanizmi kontrole vlasti umesto samovolje jednog čoveka – vladavina prava, a umesto nepravde – pravda.

„Mi živimo u jednom propalom izopačenom društvu gde su uništene osnovne ljudske vrednosti, umesto kulture vlada primitivizam, umesto solidarnosti slave se bezobzirnost i egoizam i pohlepa“, rekao je Trebješanin.

On je naveo da će jedan od najvažnijih zadataka nove vlasti biti izgradnja građanske svesti i istinske političke kulture, a to podrazumeva intelektualnu i moralnu hrabrost, racionalno i kritičko mišljenje i dodao da je najbolji granat razvoja demokratskog društva razvijanje kulture dijaloga i tolerancija.

„To je najčešći temelj civilnog društva i najbolja odbrana od nedemokratskih i autokratskih tendencija“, istakao je Trebješanin.

Potpredsednica Demokratske stranke i odbornica u Skupštini Vršca Dragana Rakić obavestila je okupljene da je osnovana Asocijacija slobodnih odbornika koju čini 687 odbornika lokalnih samouprava iz čitave Srbije koji su, kako je navela, udružili snage i usmere delovanje na još jaču borbu protiv diktatorskog režima Aleksandra Vučića.

„Njegova vlada razara sve zdravo i dobro, potire principe i gazi zakone, a naš je prioritet da zaštititimo građane i njihove interese“, istakla je Dragana Rakić navodeći da su razumeli zahteve građana da se bojkotuju parlamenti.

Ona je kazala da pojedini odbornici nisu odoleli iskušenjima i ucenama i da danas sede u klupama ispred SNS-a, a da su slobodni odbornici preturili mnogo toga preko glave i da su njihova svakodnevica pretnje otkazima, zastrašivanja, medijski linč, hapšenja, sudski procesi.

„Važno je da znate da je večeras sa vama 687 odbornika koji su rekli ‘ne’ Vučićevoj diktaturi. Mi smo rekli ‘ne’ mafiji i strahu, ‘ne’ kršenju zakona, ‘ne’ gaženju slobode, mi smo oni koji se nisu sklonili, pobegli, otišli, savili, prodali. Kolika je cena toga zna svako od nas pojedinačno najbolje, pogotovo to znaju odbornici koji dolaze iz malih sredina. Srbija je puna malih Vučića“, rekla je Rakić.

Ona je istakla i da nisu svi političari isti i da slobodni odbornici nikada neće odustati od borbe jer sloboda nema cenu.

Posle održanih govora više hiljada građana krenulo je u protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama. Na čelu kolone bio je transparent „Jedan od pet miliona“.

Okupljeni su nosili brojne transparente na kojima je između ostalog pisalo „Sloboda se osvaja na slobodnim izborima“, „Nije Ustav krpa da ga šutiraš“, „Mi smo uz narod, ne uz sadašnje i bivše lopove“, „1244 razloga Kosova je Srbija“ i veliki transparent „Asocijacija slobodnih odbornika“.

Prvi protest protiv nasilja pod nazivom „Stop krvavim košuljama“ održan je u Kruševcu 30. novembra 2018. zbog napada na jednog od osnivača Saveza za Srbiju, lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista u tom gradu.

Od 8. decembra protesti se organizuju svake subote u Beogradu, a zahtevi su dopunjavani.

Traženo je da RTS protestima posveti pet minuta u svojim informativnim programima, da javni medijski servis jednako izveštava o svim političkim opcijama i da generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević i urednik Informativnog programa Nenad Lj. Stefanović podnesu ostavke.

Građani zahtevaju da se pronađu počinioci i nalogodavci ubistva predsednika Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića i da ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović podnese ostavku.

Upućen je poziv na dogovor i zahtev opoziciji da iznese konkretan plan šta će učiniti da promene sistem u Srbiji da bi vlast bila servis građana.

Građani su u subotu, 16. februara, mogli da potpišu „Sporazum sa narodom“ koji sadrži sedam tačaka kojima su se lideri opozicionog Saveza za Srbiju obavezali kako će se ponašati pre i posle eventualne pobede na izborima, što su mogli da učine i na večerašnjem protestu.

Protesti se četvrtkom, petkom i subotom održavaju i u drugim većim gradovima u Srbiji, među kojima su Novi Sad, Niš, Kragujevac, Čačak, Smederevo, Negotin, Šabac, Trstenik, Kruševac, Vranje, Subotica, Pančevo, Užice, Gornji Milanovac.

U Terazijskom tunelu lepljene nalepnice sa neispunjenim obećanjima Aleksandra Vučića

Okupljeni na protestu „Jedan od pet miliona“ večeras su u Terazijskom tunelu u Beogradu koji su nazvali „Vučićev tunel laži“ lepili nalepnice ispisane obećanja predsednika Srbije Aleksadra Vučića koja nije ispunio.

Među nalepnicama kojima je tunel oblepljen su i izjave Vučića poput „U predstojećim reformama penzioneri neće platiti ni jedan jedini dinar“, „Od Tenisa očekujte 500.000 svinja do početka 2016.godine“, „O rešenju za Kosovo govoriću krajem marta, najkasnije početkom aprila imaću dovoljno hrabrosti o tome da govorim“, što je izjava iz 2018. godine.

Potom „Informacije o ubistvu Olivera Ivanovića objavićemo za dve nedelje“, „Gotovo svim funkcionerima oduzećemo pravo da koriste rotaciju na službenim automobilima“. Ispod svake izjave napisano je „laž“.

Te nalepnice izlepljene su i na vrata zgrade RTS-a. Ispred zgrade RTS-a raširen je transparent „Tunel laži Aleksandra Vučića“ i upaljene baklje.

Organizatori protesta su ispred RTS poručili direktoru RTS-a Draganu Bujoševiću i uredniku Nenadu Lj. Stefanoviću da su od onih koji lažu gori oni koji šire te laži.

„Uprkos lažima, Srbija se ne može umiriti“, rekli su sa kamiona na kome je razglas.

Takođe je rečeno da na RTS-u rade novinari koji se drže novinarske etike, ali su u strahu i njima je poručeno da nisu sami već da se pridruže građanima koji protestuju.

Te nalepnice izlepljene su i na vrata Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

Ispred Skupštine Srbije, gde je protest završen, raširen je transparent „Sloboda, istina, pravda“. 

Po završetku protesta zaposleni u Gradskoj čistoći su počeli da čiste ulice i da skidaju nalepnice iz Terazijskog tunela što je naišlo na negodovanje jednog broja onih koji su došli na protest pa su im zviždali, a potom oblepili i jedno od vozila komunalaca.

Skupovi podrške demonstracijama u Srbiji u Beču i Pragu

U Beču je danas, ispred kuće Evropske unije, održan skup podrške građanskim protestima u Srbiji.

Nekoliko stotina osoba se okupilo da podrži građane Srbije u njihovoj borbi protiv tiranije, laži i diktature i pozivalo dijasporu u svetu da im se pridruži.

Sličan skup se održava danas i u Pragu a organizatori su poručili da zahtevaju od vlasti u Srbiji da im se, kao dijaspori, omogući da mogu da izlaze i glasaju na slobodnim i fer izborima, po svim ambasadama i konzulatima u inostranstvu.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga