Benedikt: Ako nema napretka u pregovorima 23 i 24, neće ni u ostalim

"Proces pristupnih pregovora znači reforme, ne za elitu, nego za građane"

25. maj 2017

Unapređenje vladavine prava će odrediti brzinu napretka Srbije i drugih zemalja regiona na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, rečeno je danas na konferenciji „Pregovori o pristupanju EU: novi kontekst“.

„Ako ne bude napretka u pregovoračkim poglavljima 23, 24, neće biti napretka ni u ostalim poglavljima“, izjavio je vršilac dužnosti šefa delegacije EU u Beogradu Oskar Benedikt i ocenio da Vlada Srbije treba da se fokusira na vladavinu prava.

Benediktje  ohrabrio nastavak reformi, posebno u oblasti jačanja vladavine prava i nezavisnosti institucija, jer će to biti, kako je rekao, odlučujuće za napredak u pregovorima.

Proces pristupnih pregovora znači reforme, ne za elitu, nego za građane i narod Srbije“, rekao je Benedikt i dodao da EU želi da radi sa Srbijom, koja je „poštovani partner i prijatelj“, da sprovede reforme.

„Radićemo zajedno da uvedemo Srbiju u porodicu EU“, kazao je Benedikt.

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman izjavio je da je Evropski savet snažno potvrdio evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana, uključujući Srbiju i da takav stav deli i Berlin.

Ocenivši da je ostvaren napredak u reformama i da je pregovarački proces dinamičan, Ditman je ukazao na značaj napretka u ključnom elementu za proces modernizacije, a to je vladavina prava.

„Reforme su sprovedene, ali je potrebno još uraditi u nezavisnosti sudstva, institucija, borbi protiv korupcije„, rekao je Ditman na konferenciji za novinare posle skupa i dodao da je Namačka posvećena podršci Srbije da sprovede reforme.

Bivši šef pregovaračkog tima Češke i potpredsednik Evropskog parlamenta Pavel Telička poručio je da je najveći zadatak Srbije da pokaže kakva će biti kao članica, kako će se ponašati u okviru EU i kako će doprineti rešavanju izazova s kojima se Unija suočava.

„Treba rešavati pitanja vladavine prava, Kosova, otvarati i zatvarati poglavlja, ali danas formirate poziciju kao buduće članice EU“, rekao je Telička, dodajući da su dovoljna dva-tri pogrešna koraka da se ceo proces pregovora uruši.

Telička je kazao da je posvećenost pregovaračkom procesu kod nekih zemalja više na nivou retorike nego konkretnog angažovanja, ali da to ne treba shvatiti kao negativne vesti jer EU danas ima mnogo prečih i gorućih pitanja od proširenja.

Bivši šef pregovaračkog tima Slovenije i bivši evropski komesar Janez Potočnik izjavio je da države članice EU „dobro znaju da Srbija mora postati deo EU“ i da pregovarački proces mora ići dalje.

„S malo strpljenja i dobre volje na obe strane, siguran sam da će Srbija, pre ranije nego kasnije, postati članica EU“, rekao je Potočnik, ocenivši da je proces pregovora o članstvu danas zahtevniji, jer je mnogo promena koje moraju da sprovedu zemlje kandidati, a ni Evropa nije ista kao pre 10 godina.

Šefica pregovaračkog tima Srbije za pregovore sa EU Tanja Miščević izjavila je da je cilj Srbije da pregovore iskoristi kao instrument reformi i da je do sada bilo uspeha u tome.

Kada je u pitanju promena Ustava, koju predviđa poglavlje 23, Miščević je rekla da je do sada urađena analiza postojećeg Ustava i da će se razgovori s Venecijanskom komisijom voditi pre nego što nov Ustav bude predstavljen.

Poslednja stvar je, dodala je, poziv civilnom društvu za predloge izmena Ustava.

Srbija će imati podršku Evropske unije (EU) u nastavku reformi, posebnu u oblasti vladavine prava i nezavisnosti institucija koje će biti ključne za uspešno okončanje pregovora o članstvu, poručili su učesnici konferencije „Pregovori o pristupanju Evropskoj uniji: novi kontekst“.

(FoNet, Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga