Bjelorusija: Lukašenko pobjednik predsjedničkih izbora

Sedam miliona Bjelorusa danas su po peti put od nezavisnosti birali predsjednika države

11. okt 2015

Aktuelni predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko, pobjednik je danas održanih predsjedničkih izbora u toj zemlji, sa 82,9 posto osvojenih glasova, pokazali su prvi rezultati glasanja, koje je objavio Institut za sociologiju Akademije nauka Belorusije, dok je prema podacima Odbora organizacija mladih, za njega glasalo 84,1 posto građana, prenosi Tas s.

Bjelorusi su jutros počeli izlaziti na birališta na petim predsjedničkim izborima od nezavisnosti. Na birališta je pozvano sedam miliona birača, a otprilike trećina ih već je glasala dopisnim putem.

Za 21 godinu samostalnosti, Bjelorusija je imala samo jednog predsjednika – Aleksandra Lukašenka. On ni na jednim dosadšnjim izborima nije dobio manje od 75 posto glasova i gotovo će sigurno ponovo biti proglašen pobjednikom.

Lukašenko je imao troje protivkandidata, ali dvojica su samo tehnički kandidati koji zapravo podržavaju predsjednika.

Jedina prava protivkandidatkinja je opoziciona aktivistica Tatjana Karatkevič, ali ona nema podršku cijele opozicije, koja se nije dogovorila o zajedničkom kandidatu i izbore ignorira. Očekuje se da bi Karatkevič mogla osvojiti oko 20 posto glasova.

Nema planova o održavanju postizbornih masovnih demonstracija poput onih iz 2010. godine i gotovo ih sigurno neće ni biti.

Na posljednjim predsjedničkim izborima 2010. sedam od devet kandidata bilo je uhapšeno, a jedan od njih pušten je tek ove godine nakon velikog međunarodnog pritiska.

Bili su optuženi za razne prekršaje, od poticanja na nasilne proteste do pokušaja državnog udara.

Željni mirnog života

Profesor političkih nauka na univerzitetu u Minsku i Lukašenkov pobornik Sergej Krizman smatra da je to normalno.

„Da neko u Britaniji sebe proglasi pravom vladom i napada javne zgrade, i oni bi završio u zatvoru“, kaže Krizman.

„Nezaposlenost je niska, zdravstvena zaštita je besplatna, država je funkcionalna“, rekao je direktor bjeloruskog Instituta za strateške studije Aleksej Pikulik.

Pikulik je i sam bio žrtva Lukašenkovog režima, bio je jedno vrijeme i u zatvoru i u egzilu, ali vjeruje da je s obzirom na situaciju u Ukrajini i rusku intervenciju, većina Bjelorusa željna mirnog života, bez straha od sukoba.

„Glavna Lukašenkova platforma jest da je s njim država stabilna i nezavisna“, kaže Pikulik.

Izbori se održavaju dva dana pošto je bjeloruska književnica Svjetlana Aleksijevič, kritičarka Lukašenkovog režima, osvojila Nobelovu nagradu za književnost.

Ona je u subotu u Berlinu izjavila da je sigurna da će Lukašenko pobijediti: „Podsjetit ću na onu Staljinovu, nije važno ko glasa, nego ko broji“.

Lukašenko je 7. oktobra rekao da želi da pobijedi sa 80 posto glasova birača.

Aktuelni predsjednik biran je na funkciju šefa države 1994, 2001, 2006. i 2010. godine.

Posljednje izbore dobio je, prema zvaničnim podacima, sa 79,65 posto glasova, a te rezultate nisu priznali ostali kandidati, kao ni Sjedinjene Američke Države i Evropska unija.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga