Beljanski: Zakon o rehabilitaciji je neustavan

Inicijativa za ocenu ustavnosti Zakona o rehabilitaciji podneta je Ustavnom sudu u julu ove godine

16. dec 2015

Dekan Akademije Advokatske komore Vojvodine Slobodan Beljanski izjavio je danas da sudska praksa rehabilitacije u Srbiji vređa ljudsko dostojanstvo i dodao da je Zakon o rehabilitaciji neustavan.

“Takva sudska praksa vređa sve građane ove države. Ljudsko dostojanstvo podrazumeva osudu ratnih zločina, Holokausta i svega što je bilo vezano za nacizam. Olako prelaženje preko toga, nema sumnje, vređa dostojanstvo građana”, rekao je Beljanaski na tribini u Skupštini Vojvodine.

Prema njegovim rečima, svođenje rehabilitacije na pitanje da li je neko imao fer ili nefer suđenje na kraju Drugog svetskog rata znači da bi se onda moglo postaviti i pitanje da li je sud u Nirnbergu bio fer ili nije.

Advokati Slobodan i Vladimir Beljanski podneli su u julu ove godine Ustavnom sudu Srbije inicijativu za ocenu ustavnosti pojedinih odredaba Zakona o rehabilitaciji.

Politikolog Radivoje Jovović ocenio je da je rehabilitacija četničkog komandanta Draže Mihailovića  “ekstremno pogrešan kurs Srbije”.

“Drugi evropski narodi ne rade ovakve stvari, čak i kad su proceduralne rehabilitacije u pitanju. Odluka je izrazito politički oportuno definisana“, ocenio je Jovović.

Predsednik Udruženja antifašista Novog Sada Stanko Šušnjar ocenio je da je postupak za rehabilitaciju kvislinga Milana Nedića „bez sumnje presedan u celoj Evropi“.

Istoričar Vojislav Martinov ocenio je da se desnica u Srbiji oslanja na Rusiju, uprkos zvaničnoj politici Rusije, koja je, kada je Drugi svetski rat u pitanju, antifašistička.

Na tribini je promovisan zbornik radova “Rehabilitacija – uzroci i posledice”.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga