Beljanski: Policija ranije da reaguje kod nestanka osoba

Potrebno je promeniti zakon ali i razmišljanje

19. avg 2014

Policija bi trebalo da ume da proceni ozbiljnost prijave o nestaloj osobi i da na osnovu toga u pojedinim slučajevima odreaguje odmah, a ne nakon zakonskih 48 sati od nestanka osobe, što je sada slučaj u Srbiji, izjavio je danas novosadski advokat Vladimir Beljanski.

Beljanski je za Radio-televiziju Vojvodine rekao da je dobrodošla svaka inicijativa za promenu zakonskih rešenja koju pokrenu građani, kako bi se pravni sistem usavršio, kao što je aktuelna inicijativa na društvenim mrežama za donošenje „Tijaninog zakona“.

Nakon nedavnog ubistva Tijane Jurić u Bajmoku, pokrenuta je inicijativa za izmenu Zakona o policiji, prema kojoj policija ne bi čekala da prođe rok od 48 sati kako bi počela potraga za nestalom osobom, već bi se u potragu krenulo odmah po prijavi nestanka.

„Policija bi kod nestanka osoba trebalo da reaguje ranije, ali je nemoguće da kod svakog nestanka policija bude maksimalno pokrenuta i da svaki, čak i namerni odlazak deteta od kuće, tretira kao otmicu ili kidnapovanje. To bi u potpunosti onemogućilo rad policije“, rekao je Beljanski.

S druge strane, dodao je on, policija bi trebalo da u potpunosti promeni pristup tom problemu i da proceni kada se radi o ozbiljnoj prijavi i kada se mora reagovati odmah. „Policija mora imati različit pristup kod ovakvih stvari, a ne da ima generalan princip reagovanja nakon 48 sati“, ocenio je Beljanski.

(Autonomija/RTV

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga