Beljanski: Nema ambijenta za borbu protiv korupcije

Beljanski je rekao da je i lično obeshrabren i skeptičan u pogledu volje nosilaca vlasti da krenu u odlučnu borbu protiv korupcije

07. apr 2011

Član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Slobodan Beljanski izjavio je danas da se u Srbiji ne stvara ambijent za borbu protiv korupcije, već se korupcija u značajnoj meri i dalje stimuliše.
Beljanski je na tribini u Gradskoj biblioteci u Novom Sadu rekao da je i lično obeshrabren i skeptičan u pogledu volje nosilaca vlasti da krenu u odlučnu borbu protiv korupcije.
“Imamo loše zakone, vrlo složene zakonske procedure koje onemogućavaju sprovođenje dobrih zakona, kao i siromaštvo i kulturni ambijent koji pogoduje korupciji”, ocenio je Beljanski.
Prema njegovim rečima, postojanje redova u ambulantama, policijskim stanicama, geodetskim zavodima takođe pogoduje cvetanju korupcije.
Kao najnoviji primer, on je istakao proceduru za zamenu registarskih tablica na automobilima, tokom koje se građani “ponižavaju” u dugačkim redovima, a na saobraćajnu dozvolu moraju da čekaju i mesec dana i za to vreme ne mogu da putuju u inostranstvo.
“Napominjem da je reč o praksi koju je ustrojila policija, a takav praksa je izvor nove korupcije”, rekao je Beljanski.
On je ocenio da se politika umešala i tamo gde joj je najmanje mesto – u reformu pravosuđa, što takođe može da poveća stepen korupcije.
Pokajinska ombudsmanka Aniko Muškinja-Hajnrih kazala je da se toj instituciji u 2010. godini nijedan građanin nije obratio da bi prijavio neki slučaj korupcije.
Ona je ocenila da je to posledica činjenice da građani nisu dovoljno upzonati sa nadležnostima koje ima institucija Pokrajinskog ombudsmana.
Tribina “Transparentnost, dobro upravljanje i borba protiv korupcije” deo je projekta Bibliotekarskog društva Srbije koji se bavi iskustvima biblioteka u borbi protiv korupcije.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga