- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Beljanski: Kod nas se fašizam oseća na sigurnom

Pravnik Slobodan Beljanski izjavio je da se izraziti oblici fašizma u Srbiji osećaju na sigurnom.

“Ne samo da izraziti oblici fašizma nisu iščezli, nego se ovde osećaju na sigurnom”, rekao je Beljanski na predstavljanju knjige Aleksandra Molnara “Regeneracija, romantika, republika”.

On je naveo da je u Srbiji na delu izmišljena tradicija, patriotizam oličen u slepom jedinstvu, o čemu govori i podaci iz pojedinih istraživanja da je blizu 80 odsto građana okrenuto ka nacionalizmu i anahronim programima.

Beljanski je naveo da su karakteristike društva u Srbiji i da je reč o sredini u kojoj je opasno biti različit, u kojoj se stvara kult vođe i samodršca, u kojoj se nipodaštavaju znanje i odgovornost, u kojoj se rehabilituju ratni zločinci i krše zakoni.

Sociolog Aleksandar Molnar je ocenio da Ustav Srbije iz 2006. godine nije donet da bi pomirio društvene sukobe i regulisao podelu vlasti, već je donet kao fasada i privid mitske svesti o jedinstvu.

Na promociji je govorila i istoričarka Olivera Milosavljević, kao i Miroslav Ilić, vlasnik izdavačke kuće “Visio Mundi”, koja je objavila Molnarovu knjigu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!