Belgijski kralj saopštio da će abdicirati u korist sina

Belgijski kralj Albert Drugi saopštio je u televizijskom obraćanju naciji da će abdicirati 21. jula, na dan nacionalnog praznika, u korist svog sina prestolonaslednika Filipa

05. jul 2013

Belgijski kralj Albert Drugi saopštio je u televizijskom obraćanju naciji da će abdicirati 21. jula, na dan nacionalnog praznika, u korist svog sina prestolonaslednika Filipa.

Kralj je naglasio da mu „starost i bolest ne dozvoljavaju da svoju dužnost obavlja kako bi želeo“.

Kralj Albert Drugi, čije je zdravlje oslabilo u poslednje vreme, juna je napunio 79 godina i trebalo je da avgusta proslavi 20 godina vladavine.

Belgijski kralj se u više navrata umešao u rešavanje medjunacionalnih i institucionalnih kriza u zemlji i u poruci naciji je i rekao da je tokom vladavine doživeo i „ozbiljna iskušenja“.

Budući kralj Filip ima 53 godine i kralj Albert je u poruci naciji pružio uveravanja da je prestolonaslednik „veoma spreman da me nasledi i, zajedno s princezom Matildom, uživa moje puno poverenje“.

Albert Drugi je ukazao na to da je prestolonaslednik Filip, pored ostalog, to dokazao putovanjima i delovanjem u korist belgijskih ekonomskih interesa u svetu.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga