Belgijska kompanija podnela zahtev za međunarodnu arbitražu protiv Srbije

...kao jedini način da se zaštiti investicija

25. nov 2014

Belgijske kompanije Energo Zelena i Zelena N.V. podnele su Zahtev za arbitražu protiv Republike Srbije pred Međunarodnim centrom za rešavanje investicionih sporova u Vašingtonu DC, saopšteno je danas iz PR službi tih kompanija.

Kako se objašnjava, kompanije su bile primorane da donesu takvu odluku zbog sistematskih propusta Republike Srbije da sprovede sopstvene propise u oblasti prerade životinjskog otpada što je ugrozilo održivost poslovanja kompanije Energo-Zelena u Srbiji.

Upravni odbor te kompanije je, takođe, doneo odluku da obustavi sve aktivnosti postrojenja u Inđiji, jedinog za neškodljivu preradu opasnog životinjskog otpada u Srbiji koje je u potpunosti usklađeno sa srpskim propisima, dodaje se u saopštenju za javnost.

U kompanijama Energo-Zelena i Zelena N.V. su objasnili da su odlučili da započnu međunarodnu investicionu arbitražu protiv Republike Srbije zbog značajnih gubitaka i štete koja je pričinjena njihovom poslovanju u Srbiji, a do kojih je došlo zbog niza nedozvoljenih radnji i propusta od strane nadležnih organa Republike Srbije.

Kako se navodi, Energo-Zelena je, suprotno zakonskom principu jednakog tretmana, kontinuirano izložena očitoj diskriminaciji i nelojalnoj tržišnoj konkurenciji.

„Sistematskim propustima da sprovede sopstvene propise o preradi životinjskog otpada Srbija ne samo da je nanela značajnu štetu kompaniji Energo-Zelena, već je ugrozila životnu sredinu i javno zdravlje svojih građana i građana drugih zemalja. Srbija je, takođe, prekršila svoje međunarodne obaveze koje proističu iz bilateralnog investicionog sporazuma sa Belgijom“, piše u saopštenju.

Rukovodstvo te kompanije je navelo i da je pokušalo da reši ovaj spor mirnim putem, međutim, naišli su na „prazna obećanja, kontinuirano flagrantno kršenje zakona i očigledan nedostatak iskrene namere  srpske strane da se reši problem“.

Nakon toga, investitor je podneo Zahtev za arbitražu Međunarodnom centru za rešavanje investicionih sporova.

Upravni odbor Energo zelene je doneo odluku i da u potpunosti  zatvori fabriku krajem decembra ove godine. U saopštenju se dodaje da će do tada svih 43 zaposlenih u kompaniji ostati u radnom odnosu.

Indjija fotoTa kompanija je navela i da je početkom ovog meseca obavestila Upravu za veterinu i Načelnicu veterinarske inspekcije o svojim planovima, kao i o planiranoj vremenskoj dinamici tih aktivnosti, čime je za još dva meseca produžila mogućnost pronalaženja mirnog rešenja ovog problema bez neopozivih-nepovratnih posledica.

Direktor Energo-Zelene Tom Hanson u pisanoj izjavi istakao je da je ta kompanija očekivala da će država sprovoditi sopstvene zakone, ali da je u kontinuitetu izložena nelojalnoj tržišnoj konkurenciji i očiglednoj diskriminaciji.

„Kao direktni strani investitor kontinuirano smo diskriminisani. Kao rezultat toga naše poslovanje je ozbiljno ugroženo, a kompanija posluje sa značajnim gubicima. Duboko smo razočarani investicionom klimom u Srbiji, kao i nespremnošću srpske Vlade da poštuje sopstvene propise i da uspostavi konstruktivan dijalog sa ciljem da pronađe rešenje problema“, poručio je Hanson.

Direktor belgijske kompanije je ocenio da je arbitraža pred Međunarodnim centrom za rešavanje investicionih sporova u Vašingtonu izgleda jedini način da se zaštiti investicija.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga