Belgija: ISIL preuzeo odgovornost, objavljeni snimci osumnjičenih

U napadima na briselski aerodrom Zaventem i metro stanici u centru grada, prema posljednjim informacijama, poginulo je 35, a povrijeđeno 200 ljudi, od kojih su neki u kritičnom stanju

23. mar 2016

Islamska država Irak i Levant preuzela je odgovornost za napade u Briselu, izvijestila je novinska agencija Amaq, bliska ISIL-u.

„Borci Islamske države Irak i Levant u utorak su izveli niz bombaških napada eksplozivnim napravama pričvršćenim za pojaseve, a cilj su bili aerodrom i centralana stanica podzemne željeznice“, objavio je Amaq.

Napadi su uslijedili četiri dana nakon što je briselska policija uhapsila glavnog osumnjičenika za napade koje su članovi grupe počinili u Parizu u novembru prošle godine.

„Borci ISIL-a otvorili su vatru na aerodromu Zaventem. Prije toga ih je nekoliko detoniralo pojaseve s eksplozivom, a jedan mučenik se raznio na stanici podzemne željeznice Maelbeek“, prenosi agencija na svojoj stranici na engleskom jeziku te dodaje da su napadi počinjeni jer je „Belgija zemlja koja sudjeluje u napadima međunarodne koalicije na ISIL“.

Snimak osumnjičenih

Belgijski tužilac Frederic Van Leeuw na konferenciji za novinare je rekao da se trenutno u zemlji izvodi više racija te da su dva od tri muškarca na snimci nadzornih kamera „najvjerovatnije izvela samoubilačke napade“.

Za trećim čovjekom tragaju snage sigurnosti. Dodao je i da se trenutno ispituju svjedoci.

Belgijska televizija je objavila snimak sa sigurnosnih kamera na kojoj su tri muškarca osumnjičena za eksplozije na aerodromu Zaventem.

Policija smatra da su napadači dva čovjeka u crnom. Na fotografiji se, također, vidi da dvojica muškaraca u crnom na jednoj ruci imaju rukavicu.

Pretpostavlja se da su u toj ruci držali detonator. Za čovjeka u bijelom se vjeruje da bi mogao biti treći napadač. Pretpostavlja se da nije poginuo na aerodromu, te da je moguće da je on aktivirao bombu u metrou. Policija je za njim raspisala potjernicu.

Policija je također na aerodromu pronašla odbačeni prsluk s eksplozivom koji je uništila u kontroliranoj eksploziji.

Više od 30 mrtvih

U napadima na briselski aerodrom Zaventem i metro stanici u centru grada, prema posljednjim informacijama, poginulo je 35, a povrijeđeno 200 ljudi, od kojih su neki u kritičnom stanju.

Napad na aerodromu izveden je oko osam sati ujutro kada su dvije snažne eksplozije potresle glavni hol aerodroma, a belgijski tužilac kaže da je u njima učestvovao bar jedan bombaš samoubica.

Treća eksplozija pogodila je voz u metro stanici u kvartu Malebek u vrijeme velike gužve.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Božanstvo
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga