Bele trake kao znak sećanja na zločine u Prijedoru

U logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje tokom 1992. godine zatočeno je na hiljade ljudi, od kojih je oko 3.000 ubijeno i pokopano u masovnim grobnicama

31. maja 2016

Inicijativa mladih za ljudska prava i Moja inicijativa pozvali su građane i građanke Srbije da se danas pridruže akciji povodom Dana bijelih traka, u znak sećanja na stradanje civila u Prijedoru tokom rata u Bosni i Hercegovini.

U saopštenju Incijative navodi se da je ta nevladina organizacija na brojne adrese u Srbiji poslala razglednice na kojima se nalazi fotografija zatočenika logora Trnopolje, sa opisom dešavanja u Prijedoru tokom 1992. godine.

Uz razglednicu je poslata i bela traka, sa pozivom da se građani i građanke fotografišu sa trakom oko ruke i fotografiju podele na društvenim mrežama uz naznaku #danbijelihtraka. Nošenje bele trake je znak sećanja na nevino stradale u Prijedoru od 1992. do 1995. godine.

Proglasom od 31. maja 1992. godine lokalne srpske vlasti Prijedora naredile su nesrpskom stanovništvu da nosi bele trake oko ruke, a putem radija emitovana su obaveštenja prema kojima su nesrbi bili dužni da istaknu belo platno iznad svojih kuća kao dokaz lojalnosti srpskim vlastima.

Sa istog radija su čitani spiskovi sa imenima i adresama Bošnjaka i Hrvata, indirektno pozivajući na njihovu likvidaciju. Posledica te kampanje je progon više od 33.000 stanovnika Prijedora i okoline, kao i oko 5.000 ubijenih na ovom području između 1992. i 1995. godine, navodi se u saopštenju.

Inicijativa je podsetila da je na teritoriji Prijedora bilo više logora u kojima su civili brutalno fizički maltretirani, izgladnjavani, silovani, mučeni, nipodaštavani, ponižavani i psihički zlostavljani.

U logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje tokom 1992. godine zatočeno je na hiljade ljudi, od kojih je oko 3.000 ubijeno i pokopano u masovnim grobnicama.

Britanska novinarka Peni Maršal je u leto 1992. godine napravila fotografije izgladnelih zatočenika u logorima Trnopolje i Omarska. Nakon što su ove fotografije obišle svet, međunarodna zajednica se aktivno uključila u smirivanje rata u BiH, a Savet bezbednosti UN osnovao je Haški tribunal, navela je Inicijativa.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Ispirač
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga