Bela knjiga crna po Srbiju

Strani investitori žale se na korupciju, nesprovođenje zakona, ukazuju na problem javnih nabavki

03. nov 2011

Predsednik Saveta stranih investitora (FIC) Ćel Morten Jonsen izjavio je da FIC podržava ekonomski pravac Vlade Srbije ali da će nastaviti da traži da se reforme sprovode brže.

On je kazao da je „Bela knjiga“ FIC-a vodič kako da se poslovna klima popravi i da Vlada Srbije treba da uzme u obzir preporuke iz tog dokumenta. „Bela knjiga“ predstavlja konkretne predloge za poboljšanje poslovne klime u zemlji. Ta publikacija sadrži set prioriteta za ekonomsku politiku zemlje, viđenu očima stranih investitora. Jonsen je kazao da FIC misli da je Srbija kroz krizu prošla bolje od nekih drugih zemalja, da je fiskalna politika dobar temelj i da omogućava vladi da vodi dobru monetarnu politiku. Prema njegovim rečima, u poslednjih godinu dana napredak Srbije je bio lagan, naredni pravac vlade je dobar ali postoje i problemi kao što su javne nabavke, dodela dozvola i ugovora.

„To dovodi do korupcije, kroz oblik usluga ili kroz ugovore, kroz novčana davanja … Ugovore, kada je reč o javnim nabavkama u Srbiji, ne dobijaju najkvalifikovaniji ponuđači“, podvukao je Jonsen.

U FIC-u i dalje nisu zadovoljni tim segmentom, ali imaju, kako je kazao, obećanje vlade da će raditi na suzbijanju korupcije.
Parlament donosi dobre zakone ali je ključna primena zakona u praksi, i donošenje podzakonskih akata, naveo je Jonsen.

Postoji i problem poreza, gde je evidentan nedostatak predvidljivosti u zemlji i firme ne mogu da planiraju poslovanje. Zatim, došlo je do poboljšanja pravnog okvira u građevinarstvu u Srbiji, istakao je predsednik FIC-a.

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je  da vlada i strani investitori imaju zajednički cilj a to je stvaranje ekonomski jake i konkurentne privrede Srbije.
Cvetković je istakao, na predstavljanju „Bele knjige“ da postoje brojne makroekonomske neravnoteže koje se moraju prevazići u uspostavljanju funkcionalne privrede kao i brojni poslovi na poboljšanju privrednog ambijenta i primeni zajednički dogovorenih mera i preporuka.
Premijer je naglasio da je vlada svesna da postoje problemi u primeni zakona jer su njihova brojnost i vremenski okvir u kojem su doneti donekle uslovili različitu praksu i nedoslednost u njihovom tumačenju i sprovođenju.
„Zato će naši dalji napori biti usmereni ka doslednoj primeni propisa i ubrzanom radu na dokumentima, koji će omogućiti primenu svih usvojenih zakona“, rekao je Cvetković.
On je podsetio da je od jula 2008. godine do novembra 2011. usvojeno više od 700 zakona, dok je od 2000. godine do početka mandata ove vlade doneto manje od 500.

 (Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga