- Autonomija - https://www.autonomija.info -

BELA CRKVA: Računaju i na Pokrajinu i na Republiku

Na opštinskim izborima u Beloj Crkvi 6.maja cenzus je prešlo osаm stranaka. Demokratska stranka i Jedinstvena Srbija (JS) su osvojile po osam odborničkih mandata, „Bogata Srbija“ i Srpska napredna stranka po četiri, Liga socijaldemokrata Vojvodine je osvojila tri, a po dva su pripala koаliciji SPS–SDPS-а, DSS-u i Grupi grаđаnа „Belocrkvаnskа slobodnа inicijаtivа“, koju su osnovali odbornici DSS-a, izbačeni iz te stranke a sada bliski URS-u.

Uprkos činjenici da je opštinski odbor JS osnovan tek pre nešto više od godinu dana, uspeh ove stranke u Beloj Crkvi je iznenađujuće dobar. Oni koji su pratili izborni dan, međutim, upozorili su na prisustvo aktivista pojedinih stranaka, koji su na ulasku na biračka mesta ubeđivali birače da glasaju za njihovu stranku, a viđene su i novčane isplate onima koji su pristajali na to. Na internetu postoje i snimci u kojima se navodi da je upravo JS bila učesnik u takvim dešavanjima, ali se nadležni organi po tom pitanju nisu izjašnjavali.

Konstitutivna sednica belocrkvanske skupštine održana je dva meseca nakon izbora. Većinu su činila 26 odbornika, i to po osаm odbornikа JS i DS, četiri odbornikа „Bogаte Srbije“, tri LSV, dvа URS-a i odbornik sа liste Socijаldemokrаtske pаrtije Srbije. Tom prilikom izabrano je i rukovodstvo opštine pa je tako za predsednika skupštine izabran Nenаd Živаnović iz JS, a zа njegovog zаmenikа postavljen je demokrata Ivica Terzić. Zа predsednikа opštine izаbrаn je još jedan demokrata Stаnko Petrović, а zа zаmenikа kontroverzni lokalni biznismen Mаrjаn Aleksić, koga je kandidovala JS. Ostale stranke, učesnice u vlasti, zadovoljile su se mestima u Opštinskom veću.

Obećanje ludom radovanje 

Opštinsko rukovodstvo je tada obećalo da će održati predizborno obećanje i da će raditi bez nadoknade, odnosno da će, zbog ograničenja opštinskim statutom, svi izabrani svoju nаknаdu uplаćivаti u fond zа socijаlno ugroženа licа, koji će, kako je rečeno, biti osnovаn, а najavljeno je i da će biti poklonjene skupštinske dnevnice. Do danas, iz ove opštine nije saopšteno ništa u vezi sa osnivanjem ovog fonda. Umesto čvrste rešenosti da se prione na rešavanje potreba stanovnika Bele Crkve, nova vlast je odmah nakon konstituisanja počela da pokazuje prve znake političke slabosti. Tako je do poslednjeg trenutka pred sledeće skupštinsko zasedanje bilo neizvesno koliko je oformljena većina zapravo stabilna. Vanredna sednica je ipak održana, a na njoj su koalicioni partneri pokazali jedinstvo.

Palma u Vojvodini: Bela Crkva je jedna od retkih vojvođanskih opštia u kojima njegova stranka igra značajnu ulogu

Ipak, opozicija i dalje najavljuje smenu opštinskog rukovodstva, a ove najave potkrepljuje i dogovor lidera SNS-a i SPS-a, koji podrazumeva „upodobljavanje“ vlasti na svim lokalima u kojima je to moguće, sa republičkom. Jedinstvena Srbija je na republičkim izborima nastupila u koaliciji sa socijalistima, tako da se veruje da će isto to učiniti i u Beloj Crkvi, nakon čega se očekuje i ulazak naprednjaka u vlast. Poslednja održana sednica Skupštine Bela Crkva trajala je pet sati, a odbornici su odlučivali o drugom rebalansu budžeta za ovu godinu, kao i o predlogu budžeta za sledeću godinu, koji je za 33 miliona veći od ovogodišnjeg, a povećan je i broj članova Opštinskog veća. Promenjeni su i uslovi za direktora jednog javnog preduzeća, a imenovan je i direktor opštinske biblioteke. Opoziciju su i na ovoj sednici činili odbornici SNS-a i DSS-a. Ovakvo stanje znači da će popularno „prekomponovanje“ vlasti u Beloj Crkvi, uprkos svim najavama, sačekati.

U predizbornoj kampanji, opozicija na čelu sa DSS kritikovala je, kako je rečeno, katastrofalnu ekonomsku situaciju u Beloj Crkvi. Opozicija je najavljivala da će biti neophodne radikalne promene dosadašnjih navika i načina rada. Kao najveći problem istaknuti su nezaposlenost i nizak životni standard.

– Program ekonomskog razvoja opštine podrazumeva zapošljavanje i razvoj sela, za šta su potrebni povoljni opštinski poljoprivredni krediti sa 3 odsto godišnje kamate za sva registrovana gazdinstva, ukidanje primanja članovima upravnih odbora javnih preduzeća i članovima Opštinskog veća, stipendiranje najboljih učenika, mnogo racionalnije trošenje opštinskih para i realizacija projekta „Otvaranje po jedne firma u svakom selu” – rekao je Jovica Jović iz DSS-a. Specifičnost predizborne kampanje u ovoj opštini je u tome da stranke nisu bile previše aktivne u tom periodu u javnosti i da se kampanja vodila po principu od vrata do vrata svakog stanovnika Bele Crkve.

– Ono što svi moraju da urade, neko manje neko više, jeste da pokušaju da vrate onaj deo istorije koji se smatrao prosperitetnim. Na žalost, neće biti ni lako ni brzo, ali očekujem da svi zajedno poradimo na tome da na nekom dugoročnom planu vratimo ono što Beloj Crkvi nedostaje da bi mladi ostali, a privreda, ponovo oživela – rekao je predsednik opštine Stanko Petrović. On je u svom obraćanju odbornicima na konstitutivnoj sednici Skupštine obećao da će raditi na završetku projekata koji su u toku i otvaranju mogućnosti za realizaciju novih, a da će od svih saradnika i odbornika vladajuće koalicije tražiti odgovorno i domaćinsko ponašanje.

Turizam ili univerzitet, pitanje je sad 

Belocrkvanska jezera: Ozbiljna prilika za turizam

Na zvaničnom sajtu belocrkvanske opštine ne postoje značajniji podaci i dokumenti, kao što je na primer budžet za ovu ili predlog budžeta za sledeću godinu. Takođe, vesti o aktivnostima opštinskih funkcionera nisu aktuelne pa tako posetioci prezentacije mogu da se informišu o julskom kuvanju riblje čorbe. A na kontakt-podatke niko ne odgovara.

Ono što se primeti već sada jeste uticaj Jedinstvene Srbije u Beloj Crkvi. Predsednik Skupštine opštine je u nekoliko navrata bio deo privredno-političke delegacije, koja je išla u posetu evropskim gradovima. Organizator putovanja je bio lider njegove stranke, Dragan Marković-Palma. Bela Crkva je i jedna od retkih opština gde trudnice, po uzoru na Jagodinu, primaju punu platu dok su na trudničkom bolovanju.

Za svojim funkcionerskim kolegom ne zaostaje ni predsednik opštine, koji je pre nekoliko meseci bio jedan od učesnika događaja otvaranja radova na gasifikaciji opštine Bela Crkva, projekta vrednog 8,5 milionara evra, koji bi trebalo da obuhvati 14 naselja u opštini, i čiji se završetak očekuje krajem sledeće godine. Bela Crkva je i jedna od retkih opština koja je ponudila tri rešenja za nekadašnju kasarnu u ovoj opštini, za šta je i nagrađena. Predsednik Skupštine opštine Bela Crkva Nenad Živanović organizovao je tom prilikom prezentaciju idejno programskih urbanističkih rešenja prenamene prostora vojne kasarne „Slavko Munćan-Sava”. Prvobitna vrednost kompleksa procenjena je na oko 6 miliona evra, ali je cena kasnije promenjena na oko 3 miliona evra. Po prvoj verziji kasarna bi mogla postati sportsko – rekreativni kompleks, po drugoj bi taj prostor mogao da se koristi kao univerzitetski centar i poljoprivredno dobro za eksperimentalnu proizvodnju, a po trećoj bi se koristio u zdravstveno-rekreativne svrhe za rehabilitaciju lečenih od bolesti zavisnosti.

Još jedan od planiranih projekata, koji imaju veliku vrednost, ali i značaj jeste izgradnja marine, hotela, apartmana i nautičkog kluba u blizini Bele Crkve. Ova ideja postoji odavno i njom se hvale mnogobrojne političke generacije unazad u Beloj Crkvi.

– Kako reke i kanali, kao i uostalom sve vode, nisu u nadležnosti opštine, Bela Crkva mora od JP „Vode Vojvodine“ da dobije dozvolu za izgradnju lukobrana. Dok ne dobijemo saglasnost i dok se ne postigne dogovor, ne može ni početi realizacija, i zbog toga je sve malo usporilo. Bez građevinske dozvole, ne vredi nuditi projekat investitorima – izjavila je Barbara Radosavljević-Turtureja, iz Odseka za izradu, praćenje i realizaciju projekata opštine Bela Crkva, koja je objasnila da bi potom trebalo da usledi izrada idejnih rešenja za drugu fazu kompleksa, odnosno za infrastrukturne, turističke i druge neophodne objekte.

– Priča o marini je već do sada prešla dug put, jer je ideja pokrenuta odavno, i trebalo je dosta angažovanja da se urade projekti, dokumentacija i ostalo. Ni sada nije sve definisano, ali verujemo da će kompleks u budućnosti biti izgrađen, jer bi Bela Crkva mogla da postane regionalni turstički lider, a ceo region bi dobio na značaju – rekla je Barbara Radosavljević-Turtureja.

Dobri i sa Novim Sadom, i sa Beogradom, i sa Jagodinom

Vlast u Beloj Crkvi ima dobru saradnjiu i sa pokrajinskom, što ne čudi, s obzirom na to da u njoj vodećim delom participira Demokratska stranka. Početkom godine Vlada Vojvodine je sa opštinom Bela Crkva, Fondom za zaštitu životne sredine Srbije i Češkom razvojnom agencijom potpisala Memorandum o razumevanju o izgradnji kanalizacije u selu Kruščica, u kojem jednu četvrtinu stanovnika čine Česi, u okviru razvojne saradnje između Srbije i Češke. Češka razvojna Agencija je za taj projekat izdvojila oko 720.000 evra, Fond za zaštitu životne sredine 100.000, a Vlada Vojvodine 50.000 evra.

Biografije

Aktuelni predsednik opštine Bela Crkva Stanko Petrović je, prema podacima sa zvaničnog sajta ove opštine, rođen 21. novembra .1982. godine  u Beloj Crkvi. Po zanimanju je diplomirani industrijski menadžer, a fakultet za industrijski menadžment završio je na univerzitetu Union u Beogradu. Svoju karijeru je započeo kao šef mesne kancelarije Kusić, da bi od 2009. do 2010. godine postao odbornik u Skupštini opštine Bela Crkva. Pre dve godine postao je predsednik opštine, a u biografiji se navodi i da govori engleski jezik. Po stupanju na funkciju u novom mandatu rekao je da je Bela Crkva, i pored prirodnog potencijala, imala značajne uspone i padove u privredi i onome što se zove egzistencija sugrađana.

U biografiji predsednika Skupštine Bele Crkve stoji da je rođen 23. jula 1967.godine u Vršcu i da je predsednik Opštinskog odbora Jedinstvene Srbije. On je takođe i šef odborničke grupe JS u republičkom parlamentu. U prethodnom sazivu obavljao je funkciju zamenika predsednika SO. Oženjen je i ima dvoje dece. Interesantna je biografija njegovog zamenika, Ivice Terzića, građevinskog tehničara, koji je svoju karijeru započeo kao magacioner, da bi preko mesta referenta u privatnoj firmi, rukovodioca komercijalne službe, sada bio zaposlen na svom registrovanom gazdinstvu, gde se bavi ratarskom i proizvodnjom konzumnih jaja. Svetla tačka u stranačkim biografijama je mesto sekretara SO Bela Crkva, na koje je došao Tomislav Dmitrović, diplomirani pravnik i nestranačka ličnost.

Čini se da je Bela Crkva, uprkos pomalo neprirodnoj i čudnoj strukturi opštinske vlasti, ipak uspela da spoji dve korisne činjenice. Demokratska stranka, kao jedan od učesnika u vlasti, održava komunikaciju sa Vladom Vojvodine, iz čega proizlaze mnogobrojni projekti i planovi koje će pomoći Pokrajina. Bojan Pajtić, vojvođanski premijer i drugi čovek DS-a, itekako vodi računa o svojim vojvođanskim odborima, posebno onima koji su na vlasti i sa kojima može da se napravi pomak kada je reč o investiticijama. S druge strane, Jedinstvena Srbija, kao učesnik u republičkoj vlasti, već koristi svoje veze iz Beograda, a posebno iz Jagodine. Specifičan stranački lider JS, Dragan Marković Palma, ceni vlast svoje stranke u bilo kojoj opštini ili gradu pa je tako odlučio da bude i u Beloj Ckrvi, gde trudnice već imaju punu platu, a privrednici dobijaju šansu za prekograničnu saradnju.

Ono što Beloj Crkvi ipak i dalje predstoji jeste odolevanje pritiscima stranačkih centrala da se prekomponuje lokalna vlast, po uzoru na republičku. Prelomna tačka, kako se čini, u Beloj Crkvi biće na Jedinstvenoj Srbiji, odnosno na njenom stranačkom lideru. Za sada, ovaj gradić se ne spominje u izjavama iz Beograda, što ne znači da će tako i ostati. Do tada, DS i JS u Beloj Crkvi su pronašli zajednički interes. Ukoliko se ovaj trend nastavi i ukoliko bi opštinska vlast uspela da, svako sa svoje strane, privuče sredstva i ulaganja, Bela Crkva bi zaista mogla doživeti „bolja vremena“ i prevazići oznaku jedne od najsiromašnijih opština u Južnobanatskom regionu.

Žana Majski (Autonomija) 

Želite više informacija?

 

(Tekst je napisan u okviru projekta „Mediji i lokalne samouprave“, koji Nezavisno društvo novinara Vojvodine realizuje uz podršku Rockefeller Brothers fondacije. Više informacija o gradovima i opštinama Vojvodine možete naći na našem sajtu www.najgradonacelnik.org. Cilj nam je da građani na jednom mestu dobiju informacije i analize rada vojvođanskih lokalnih samouprava.)

Podelite ovu stranicu!