Bekstvo iz severnokorejskog logora

Donghjuk je rođen u logoru, iz koga je pobegao 2005. godine, kada je imao 23 godine. Roditelji su mu bili politički zatvorenici

04. apr 2013

Šin Donghjuk (Shin Donghyuk) iz Severne Koreje svedočio je danas javno u Stokholmu o svom bekstvu iz takozvanog Kampa 14, zarobljeničkog logora za koji je rekao da je u njemu bio svedok brojnih egzekucija, uključujući i ubistvo njegove majke i brata.

Donghjuk je sin osoba koje su osuđene na doživotnu robiju, a on sam je rođen 1982, u zarobljeničkom logoru, za koji je rekao da je u stvari logor za političke zatvorenike.

“Prva stvar koju vam kažu je da ne možete pobeći iz tog logora. Ukoliko se oglušite o naređenja stražara, bićete ubijeni na licu mesta, tako nam je rečeno”, ispričao je Donghjuk na svetskoj konferenciji branitelja ljudskih prava u Stokholmu.

Dodao je da i dalje ne zna da li je njegov otac i da li su njegovi prijatelji u logoru živi ili su likvidirani.

“Ali, jedno je sigurno i jedno vas molim, bez obzira na to da li su ti ljudi živi ili mrtvi: pomislite na njih, setite ih se ponekad”, rekao je Donghjuk.

Donghjuk je iz logora pobegao 2005. godine. Danas živi u Seulu, u Južnoj Koreji, a život je posvetio obaveštavanju svetske javnosti o onome što se dešava u Severnoj Koreji.

Svetsku konferenciju “Dani branitelja ljudskih prava” organizovali su švedski Sivil rajts difenders (Civil Rights Defenders), a na njoj učestvuje oko 120 branitelja iz više od 30 zemalja sveta.

D. Gruhonjić (Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga