BEČEJ: Upodobljeni Bečej

Umesto koalicije Demokratske stranke, Saveza vojvođanskih Mađara i Preokreta (Liberalno-demokratska partija i Srpski pokret obnove), koji su konstituisali većinu na prvoj sednici skupštine posle izbora, novu lokalnu vlast sada čine koalicije Pokrenimo Bečej (Srpska napredna stranka i Nova Srbija), Preokret, deo Saveza vojvođanskih Mađara (trojica od ukupno osam odbornika koliko je osvojio SVM na izborima) i jedan odbornik Demokratske stranke vojvođanskih Mađara

15. okt 2012

Jedanaestoro odbornika DS-a je u opoziciji, sa preostalih 5 odbornika SVM-a. Tako je i Bečej jedna od vojvođanskih opština koje su upodobljene republičkoj vlasti, sa svojim „specifičnostima”.

Čelnici stranaka koji su formirali većinu, u medijima insistiraju na tome da se naglasi da koalicija predstavlja volju birača opštine Bečej koji su na proteklim izborima nedvosmisleno iskazali želju za promenom, te obećavaju da će zajednički pokušati da povrate „stari sjaj” Bečeja.

Za predsednika opštine izabran je kandidat SNS-a, Vuk Radojević, dok je na mesto predsednika skupštine postavljen dosadašnji predsednik opštine Peter Knezi, sada već bivši odbornik SVM-a, jer je po sklapanju koalicionog sporazuma sa SNS, zajedno sa još dvoje odbornika isključen iz stranke.

Novi predsednik opštine Bečej Vuk Radojević u prvim nedeljama obavljanja funkcije gradonačelnika u medijima izjavljuje da ova  politička većina predstavlja „idealnu priliku“ da se „rasprše uzajamne predrasude između manjina i Srpske napredne stranke”, kao i da se prikaže „uspešno funkcionisanje vertikalnog sistema veza između lokalne i republičke vlasti”. Ujedno, treba napomenuti i to da je Bečej prva opština u kojoj je došlo do „usklađivanja” lokalne vlasti sa republičkom.

Cenzus na lokalnim izborima u opštini Bečej nisu prešli Socijalistička partija Srbije, Liga socijaldemokrata Vojvodine, koalicija PUPS – DSS, Srpska radikalna stranka, Ujedinjeni regioni Srbije, DZVM i pokret Mađarske nade.

Sve liste i stranke koji su ušle u bečejski parlament, ostvarili su bolje rezultate nego na prethodnim izborima. Demokrate su 2008. godine u okviru koalicije sa G17 plus i Ligom socijaldemokrata Vojvodine imale četiri odbornika, SVM je u okviru mađarske koalicije imao šest mandata, LDP nije prešao cenzus, a SNS nije ni učestvovao na izborima.

Zanimljivo je to da odmah nakon formiranja vlasti, opozicija komentariše okolnosti pod kojima je ona konstituisana i ocenjuje ih kao “sumnjive” jer je, osim nenajavljenog istupanja Preokreta iz saveza sa DS-om i odbornika SVM-a (za koje tvrde da su primili novac, te da su ti mandati kupljeni),  u vreme održavanja sednice skupštinu obezbeđivalo takozvano “privatno obezbeđenje stranke”, što novi predsednik opštine oštro demantuje i za “krupne momke” kaže da su, u stvari, to bili predsednik Gradskog odbora SNS-a iz Novog Sada, zatim narodni poslanici, odbornici grada Novog Sada i Beograda koji su došli izraze solidarnost, da iskažu jedan pozitivan stav, da im uliju dodatno samopouzdanje i da im budu podrška. “Svakako to nisu bili, kako kažu demokrate, ‘nabildovani kriminalci’, to su zapravo zaista stranačke kolege koje su na taj način hteli da izraze neku vrstu podrške. I ništa više od toga, “naglašava Radojević.

Vojvođanska opština Bečej nalazi se na desnoj obali reke Tise, i pripada Bačkoj oblasti, za razliku od susednog Novog Bečeja, koji pripada Banatu. Mesta koja osim gradskog jezgra čine opštinu jesu Bačko Petrovo Selo, Bačko Gradište, naselja Radičević, Mileševo-Drljan i Poljanica. Prema poslednjem popisu stanovništva (RZS, 2011), u Bečeju živi oko 37 hiljada stanovnika.

Peter Knezi

Predsednik  Skupštine opštine Peter Knezi, donedavno predsednik opštine Bečej, bivši je poslanik SVM koji je zbog sklapanja koalicionog sporazuma sa SNS isključen iz stranke. Opozicione stranke prethodnog saziva lokalne vlasti optužuju ga za nenamensko trošenje opštinskih sredstava, zloupotrebu položaja i protivpravno sticanje koristi jer je „jedini odlučivao, nadgledao i odobravao trošenje budžetskih sredstava”. Prema navodima opozicije (DS), u budžetu je posle njega ostala velika rupa posle njega, te će, kao stranka, insistirati da se preispitaju finansijski izveštaji za vreme njegovog mandata.

Ivana Buš Jović

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga