Bečej: Telefoni, pokloni i putovanja

Pod pritiskom nevladine organizacije BUM, lokalni vlastodršci pristali da rade transparentnije

20. jan 2014

Politička scena u Bečeju se od izbora i formiranja vladajuće koalicije nije menjala, na vlasti je Srpska napredna stranka zajedno sa Liberalno-demokratskom partijom, bivšim odbornicima Saveza vojvođanskih Mađara i nezavisnim odbornicima. Što se opozicije koju predvodi Demokratska stranka, ona je za dva odbornika manja, jer su iz DS prešli u SNS. Predsednik optštine je Vuk Radojević iz SNS-a, dok je njegov zamenik Peter Knezi, bivši odbornik SVM-a i nekadašnji predsednik opštine.

Stegnut kaiš i mere štednje na svim nivoima u državi su se odrazile i na Bečej, međutim, ne i na lokalnu administraciju. Sa značajno većim brojem zaposlenih i velikim izdacima koji prate njihov rad, u 2013. godini daleko su odjeknule afere o stranačkom zapošljavanju, rasipanju novca iz budžeta i nenamenskom trošenju novca namenjenog za važne projekte, naglašava Aleksandar Đekić iz nevladine organizacije Bečejsko udruženje mladih (BUM).

Samo neki od primera su visoki računi za gorivo za službena vozila, troškovi za službene telefone, ali i poklone i reprezentaciju, o čemu je u javnosti bilo dosta polemika. Naime, na osnovu podataka do kojih je došlo udruženje BUM, opštinska uprava u Bečeju je samo u prvih sedam meseci 2013. na poklone i reprezentaciju potrošila oko 50 hiljada evra, što je oko 160 prosečnih plata.

Telefonski računi bili su takođe izuzetno važna stavka u troškovniku lokalne administracije, i dok su se prethodnih godina opštinski funkcioneri pridržavali proseka do 25 hiljada dinara na mesečnom nivou, ove godine se telefoniralo čak 4,5 puta više, te su tri najveća računa iznosila oko oko 120 i 56 hiljada dinara. Za neodgovoran rad i rasipanje optužen je predsednik opštine Vuk Radojević, čiji je račun ujedno i najveći, međutim, on je veliki iznos računa pravdao time što je u avgustu bio na letovanju u Grčkoj, ali je zbog važnosti poslova, navodno stalno bio u kontaktu sa kolegama iz Srbije.

Potrošnja goriva za 17 službenih vozila i to, kako navode iz BUM-a, u količinama sa kojim se moglo stići do Meseca, naterala je opštinske činovnike da počnu redovnije da polažu račune pred građanima, te su prihvatili inicijativu pomenute NVO da se sva službena vozila obeleže nalepnicama, kako bi se sprečile zloupotrebe vozila u privatne svrhe. Naime, uvođenju oznaka za službena vozila osim kritike velikih računa za gorivo, prethodio je apel BUM-a i poziv građanima da portalu „mojbecej.rs“ dostave fotografije zloupotreba službenih vozila. Građani su se odazvali pozivu, dostavivši im brojne fotografije koje prikazuju mahom nepropisno parkirane automobile opštinskih funkcionera. Prema rečima Vuka Radojevića, ovakve akcije, ali i sugestije i kritike građana su konstruktivne. On je tom prilikom napomenuo i da vlast u Bečeju želi da radi transparentno, što će doprineti ostvarivanju planova da se podignu standardi za neke naredne godine.

Becej Pticiji

Bečej iz ptičje perspektive

Kada je u pitanju informisanje javnosti o radu opštine, ono se pre svega svodi na informisanje putem zvaničnog opštinskog sajta i na osnovu zakupa oglasnog prostora u lokalnim novinama, naglašava Aleksandar Đekić. Informator o radu opštine i Službeni glasnici dostupni su javnosti putem opštinskog sajta, ali se u njima ne nalaze redovne izmene, nego se one vrše samo periodično.

Autor informatora o radu opštine je načelnik opštinske uprave Predrag Zavišić koji je ujedno zadužen i za saradnju sa medijima, ali i slobodan pristup informacijama od javnog značaja. Kada su u pitanju statistički podaci, u informatoru je uočljivo da postoje samo informacije za septembar i to: broj žalbi u vezi sa radom lokalne samouprave (5), broj zahteva za slobodan pristup informacijama od javnog značaja (11), kao i broj rešenih i novih predmeta koji su u izradi po sektorima (oko 750) i javnim nabavkama (2) , ali suštinski, ti podaci osim statistike i brojeva, ne govore mnogo jer se ne vidi jasno na šta se oni odnose, niti se njihov broj može uporediti sa nekim drugim vremenskim periodom iz ove ili neke od prethodnih godina.

Sistematizacija odložena

Pohvalno je što su u informatoru objavljeni kontakt podaci 118 zaposlenih u opštinskoj upravi, međutim, u analizi zarada zaposlenih u istom dokumentu, vidi se jasno da je njihov broj nešto veći, odnosno da imaju 133 radnika, sa prosečnom platom od 31 hiljade pa do čak 98 hiljada dinara (podaci za septembar 2013). Zanimljivo je to što ni broj od 133 nije konačan broj zaposlenih u opštini – naime, prema važećem zakonu i proporcionalno sa brojem stanovnika Bečej može da ima najviše 166 zaposlenih u lokalnoj administraciji, međutim, u izveštajima iz opštine vidi se se da broj zaposlenih prevazilazi predviđenu kvotu, te iz javne kase platu prima ukupno 181 zaposleni, za šta se izdvaja više od četvrtine opštinskog budžeta (26,5%).

Po dolasku na vlast, koalicija koja je preuzela ključeve opštine obećala je da će napraviti reda i u javnom sektoru, te da će smanjiti broj zaposlenih, međutim, do danas se to nije ostvarilo. Vuk Radojević je u intervjuu za Bečejski mozaik rekao da tu još ima dovoljno prostora za racionalizaciju i profesionalizaciju. U opštini je ipak došlo do nekih promena, naglašava Radojević i kao primere navodi ukidanje “trećeg dela plate”, dodatka za Božić,  Uskrs i 8.mart, ali i skromnije paketiće za decu.

Selektivna budžetska matematika

Nakon optužbi da je budžet za tekuću godinu rasipnički, čelnici lokalne samouprave dokazali su da troškovi ipak mogu da se smanje, te je Bečej 2013. godinu završio sa manjim rashodima u odnosu na planirane i to u iznosu od oko 100 miliona dinara, što je ušteda od oko 9%. Ipak, ove „uštede“ se mogu povezati i sa podacima da je opština od drugih nivoa vlasti dobila svega 21 milion od planiranih oko 130 miliona dinara.

Uporednom analizom pojedinačnih stavki, troškovi jesu smanjeni za 1,5 milion, međutim, došlo je do štednje u gotovo svim poglavljima budžeta za po nekoliko miliona, osim za stavku „ Zaštita uređenje i korišćenje poljoprivrednog zemljišta“ za koju je planirano da se utroši 57,5 miliona, ali su do kraja godine planovi duplo premašili troškove, te je za to izdvojeno čak 105 miliona dinara. Uštede su ostvarene i na projektu „Banja“ koji je bio deo predizbornih obećanja, te iako je godina započeta optimističnim najavama o infrastrukturnim ulaganjima u visini od 54 miliona, završena je sa realizovanim radovima u iznosu od oko 7 miliona. Za zaštitu životne sredine planirano je izdvajanje od 54,5 miliona dinara, dok je realizovana samo petina planiranog, te je i tu bilo velikih ušteda.

Što se tiče donacija nevladinim organizacijama i verskim zajednicama, štedelo se i na donacijama medijima, te iako je za njih planirano oko 4,5 miliona dinara, do kraja godine, mediji su dobili samo 1,6 miliona. Štedelo se i na donacijama crkvama i verskim zajednicama, te su one uskraćene za oko milion dinara (umesto 2,7 dobile su 1,7 milion dinara), milion manje dobili su mladi gorani, ali i područna vatrogasno-spasilačka jedinica koja je u potpunosti ostala bez sredstava iz budžeta (planirano je da dobije oko 1,3 miliona).

Novčane kazne i penali po rešenju sudova opštinu Bečej su umesto manje od milion koštali više od 5 miliona dinara. Javna preduzeća su kroz subvencije dobila oko 16% budžeta, dok su privatna preduzeća ostala uskraćena za novac iz javne kase, iako je za njih bilo planirano oko 5 miliona dinara.

Investicije stidljive, ali najave postoje

Becej

Glavni trg u Bečeju

Oko 5.000 građana Bečeja je bez posla, te je stopa nezaposlenosti na nivou opštine oko 19%. Lek za nedostatak radnih mesta vlast u Bečeju pokušala je da pronađe privlačenjem velikih investicija, poput nemačkog KWS-a koji bi trebalo da zaposli oko 200 ljudi, tvrdi predsednik opštine Vuk Radojević. U budžet opštine ova firma je već uplatila 43 miliona dinara naknade za zemljište u industrijskoj zoni. Pre dolaska KWS-a, prihodi su došli i od prodaje dela preduzeća Fadip koji je bio u stečaju francuskoj firmi Kivonj koja je ove godine počela sa radom i zaposlila oko 30 ljudi, a očekuje se da će u narednom periodu duplirati broj radnika.

Donacije iz opštinske kase dobila je JP Toplana i to oko 29 miliona dinara, što je oko 3,15% budžeta. Ovaj novac uložen je u rekonstrukciju i obnovu toplovoda, međutim, to svakako nije trebalo da bude najveći prioritet, naglašava Aleksandar Đekić iz BUM-a.

Šta sa deponijom? 

Deponija „Botra“ čija sanacija je planirana još 2011.godine sredstvima Fonda za razvoj životne sredine, još čeka na rekultivaciju. Kako je od prebacivanja sredstava iz Fonda do sada prošlo i više od planiranog vremena, a projekat nije realizovan, od opštine je zatraženo da vrati novac Ministarstvu energetike i zaštite životne sredine. Do toga ipak neće doći, jer su prema rečima predsednika opštine iz ministarstva rešili da im izađu u susret, pošto je opština najavila da će obezbediti dodatna sredstva za kompletnu sanaciju deponije. Naime, planirani troškovi sanacije uveliko su prevazišli dobijena sredstva, te je potrebno uraditi reviziju projekta i prionuti na posao, tvrdi Radojević.

Javna preduzeća su krajem jeseni dobila nove-stare direktore, što je naišlo na velike osude opoziocije i ponovljene optužbe za pristrasnost i stranačku matematiku po kojoj su u prednosti, umesto novih kandidata koji bi se birali po stručnosti, bili svi dotadašnji direktori. Na čelo Direkcije za izgradnju Bečeja imenovan je Goran Matić, Toplanu će voditi Dejan Vuković, dok je dotadašnji pomoćnik predsednika opštine zadužen za odnose sa javnošću postavljen na mesto direktora preduzeća Vodokanal.

Iako je prošlogodišnji sneg doveo u pitanje rad preduzeća Komgrad kom je povereno održavanje puteva, ova firma je i ove godine dobila sredstva od opštine, jer su se jedini prijavili na tender koji je raspisan, pošto je drugi zainteresovani ponuđač u poslednjem trenutku odustao od posla.

Kultura, mediji, obrazovanje… 

Zapuštena zadužbina Bogdana Dunđerskog u centru Bečeja koja, umesto da bude ponos opštine, predstavlja ruglo decenijama jer je prepuštena nemaru i zaboravu. Opština je, međutim, rešila da preduzme dugo očekivane korake i počne sa njenom rekonstrukcijom koja bi u 2014.godini trebalo da bude i privedena kraju. Planirano je da se u njoj otvori turističko-informativni cenar sa salom za konferencije, ali je deo zgrade namenjen i za održavanje manifestacija. Osim posla na rekonstrukciji ovog objekta, intenzivno će se raditi i na uređenju centralnog gradskog trga, najave su čelnika opštine.

U Bečeju postoje, rade i opstaju lokalne novine Bečejski mozaik i Bečejski dani, funkcioniše i Radio Active, dok se od informativnih portala izdvaja webinfo.rs, međutim značajan je i uticaj portala organizacije BUM, mojbecej.rs. Kada je o Bečejskom udruženju mladih reč, oni su svakako lider u nevladinom sektoru u ovom delu Vojvodine, bar kada su u pitanju inovativni projekti, ali i kontrolni mehanizmi za proveru rada lokalne samouprave, jer osim projekata za razvoj zajednice realizuju i niz istraživanja i analiza trošenja budžetskih sredstava, te su ujedno i strogi kritičar, ali i konstruktivan partner opštini u oblasti socijalnih usluga i programa za razvoj mladih. Ovo potvrđuje i činjenica da su ove godine dobili posebno priznanje za doprinos unapređenju lokalne samouprave i mladih, osvojivši nagradu „Mladgrad“.

Becej grb

Grb Bečeja

Ovogodišnji budžet opštine Bečej nije potpuno uskratio sredstva za obrazovanje, ali se nedostatak osetio na polju inovativnih usluga i ulaganja u nova obrazovna sredstva, jer su ti poslovi ostavljeni za neke naredne godine. Novca je ipak bilo za tekuće održavanje objekata škola i sanaciju postojećih problema. Važno je naglasiti, da su sva predviđena sredstva škole već dobile, te neće biti prenošenja dugova u naredni budžet.

Imajući u vidu besparicu i veliku nezaposlenost, vlast u Bečeju potrudila se da za oblast socijalne zaštite bude dovoljno novca, odnosno da se štednja u budžetu ne oseti toliko, bar kada su planirana izdvajanja za najugroženije u pitanju. Po dva metra ogrevnog drveta, jednokratna novčana pomoć za 400 ljudi i besplatni obroci za oko 120 korisnika, mere su Centra za socijalni rad koji uz to brine i o starim i nemoćnim licima kroz uslugu kućne nege i pomoći.

U oblasti poljoprivrede, osim dupliranih sredstava za budžetsku stavku „ Zaštita uređenje i korišćenje poljoprivrednog zemljišta“ za koju je izdvojeno čak 105 miliona dinara (planirano duplo manje), novih inovativnih mera za pomoć poljoprivrednicima nije bilo. Umesto razvojnih mera, opština u Bečeju dobila je i zvanične kritike Pokrajinskog ombudsmana zbog uvođenja poljočuvarine 2011.godine, kao i nalog da se te odluke stave van snage, a novac vrati građanima.

Ivana Buš Jović 

(Tekst je nastao u okviru projekta “Mediji i lokalne samouprave”, koji realizuje Nezavisno društvo novinara Vojvodine uz podršku Rockefeller Brothers fondacije i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga