Bečej: Srbijagas ugrozio rad Toplane

Srbijagas blokirao račun lokalne Toplane i odbio predlog reprograma duga

18. mar 2016

Bečejska lokalna samouprava saopštila je danas da je račun JP Toplana u toj opštini ponovo blokiran od strane Srbijagasa na iznos od 52 miliona dinara.

Predsednik opštine Bečej Vuk Radojević, predsednik skupštine u toj opštini Nenad Tomašević i direktor lokalne toplane Dejan Vuković poručili su u zajedničkom saopštenju da su zaprepašćeni i da se nadaju da takav postupak nema političke konotacije.

Oni su objasnili i da je Ministarstvo energetike prošlog meseca dalo pozitivno mišljenje na predlog reprograma duga bečejske Toplane u iznosu od 180 miliona dinara, upućenog Srbijagasu.

U saopštenju se objašnjava da je Vlada Srbije preporučila Srbijagasu da svim toplanama za dugove za utrošeni gas dogovori reprogram dugovanja kroz mesečne rate, u vremenskom periodu koji bi bio usklađen sa planiranim prilivom iz gotovinskog toka lokalnih preduzeća, odnosno raspoloživog dela prihoda iz redovnog poslovanja, kako se ne bi ugrozilo poslovanje toplana.

„Rukovodostvo Toplane Bečej je u skladu sa zaključkom Vlade i sačinilo predlog reprograma duga, tako da su novonastale okolnosti i blokada od 52 miliona, što je gotovo trećina ukupnih prihoda, potpuno neočekivane i ugrožavaju aktivnosti bečejske toplane u narednom periodu i opasno prete opstanku ovog javnog preduzeća“, navodi se u saopštenju.

Tim, kako se ocenjuje, neprimerenim postupkom ugrožena je i isporuka toplotne energije građanima Bečeja, kao i pripreme sistema za novu grejnu sezonu.

U saopštenju se dodaje da je zbog blokade ugrožena i realizacija projekata za korišćenje geotermalne energije u partnertstvu sa nemačkom bankom KFW i biomase, čime bi se dobile velike uštede u poslovanju toplane, jeftinije grejanje domaćinstava, kao i potpuna nezavisnost od prirodnog gasa, odnosno Srbijagasa.

„Iznenađenje je tim veće kada se, prema našim saznanjima, ima u vidu da je od brojnih toplana koje imaju dugovanje prema Srbijagasu, bečejska Toplana jedina u Srbiji kojoj je blokiran račun“, ističe se u saopštenju bečejske lokalne samouprave.

Lokalni čelnici su poručili da očekuju da se će brzo naći rešenje kako bi bio prihvaćen reprogram duga i opstanak bečejske Toplane.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga