Bečej: Odbornicima po metla za čišćenje korupcije

Odbornici i funkcioneri su pozdravili akciju mladih Bečejaca

05. jan 2015

Članovi Bečejskog udruženja mladih (BUM) realizovali su na poslednjem zasedanju lokalne skupštine novogodišnju akciju „Očisti korupciju“ i uz praznične čestitke bečejskim odbornicima su uručili metle i majice.

Predsednik BUM-a Aleksandar Đekić rekao je za Autonomiju da su mladi aktivisti ovim performansom ukazali na gorući problem u društvu i simbolično pozvali odbornike Skupštine opštine da u narednoj godini „očiste“ Bečej od korupcije.

„U proteklom periodu smo radili istraživanje javnog mnjenja o temama budžeta, budžetskih prioriteta, korupcije i informisanosti, a rezultati su bili poražavajući. Anketirano je preko dve hiljade naših sugrađana, od kojih 63 odsto smatra da je informisano o budžetu, a samo oko deset odsto zna koliko je otprilike iznosio usvojen budžet za 2014. godinu, takođe samo 66 odsto ispitanika smatra da ima pravo na uvid u potrošnju iz opštinskog budžeta“, objasnio je Đekić.

ocisti2On je dodao da su ispitanici pokazali veliku nesigurnost u to ko ima najviše uticaja na donošenje budžeta i šta se može učiniti po pitanju borbe protiv korupcije.

Predsednik BUM-a je istakao da su aktivisti na ovaj način želeli da odbornicima lokalnog parlamenta stave do znanja da su oni ti koje su građani birali i da su oni ti koji donose odluke i koji imaju mogućnost i način da direktno i indirektno utiču na stanje u lokalnoj zajednici, na budžet i budžetske prioritete.

Đekić je napomenuo da su odbornici kako opozicije, tako i vladajućih stranaka, ali i funkcioneri, pozdravili ovu aktivnost mladih. Na ovoj sednici bečejske skupštine usvojen je predlog budžeta za 2015. godinu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga