Bečej: Kako potrošiti hiljadu evra mesečno na mobilni telefon

Gradonačelnik za mesec dana potrošio 120.000!?

18. okt 2013

Vuk Radojević, predsednik opštine Bečej, samo u avgustu ove godine napravio je telefonski račun od 118.771,76 dinara; račun Dalibora Kekića, člana opštinskog veća, u julu je iznosio 65.556,08 dinara, dok je njegova koleginica iz veća, Svetlana Vuletić, u avgustu telefonirala za 55.735,21 dinara – navodi se u istraživanju

Bečejsko udruženje mladih (BUM) je na osnovu Zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja došlo do podataka o visini računa fiksnih i mobilnih telefona zaposlenih u bečejskoj opštinskoj upravi. Podaci do kojih je došlo ovo udruženje obuhvatilo je više od 80 brojeva, kao i 15, odnosno 16, brojeva funkcionera, u zavisnosti od godine koja se posmatra. Istraživanje je pokazalo da u 2010. i 2011. godini najveći telefonski račun lokalnih funkcionera nije prelazio iznos od 25 hiljada dinara, dok je u ovoj godini i prošloj u nekim slučajevima i oko deset puta veći. U telefoniranju su u tom periodu prednjačili pojedini funkcioneri i predsednik opštine. Tako je, kako se navodi u istraživanju, Vuk Radojević, predsednik opštine Bečej, samo u avgustu ove godine napravio telefonski račun od 118.771,76 dinara. Račun Dalibora Kekića, člana opštinskog veća, u julu je iznosio 65.556,08 dinara, dok je njegova koleginica iz veća Svetlana Vuletić u avgustu telefonirala za 55.735,21 dinara.

funkcioneri-2012-2013

Uz napomenu da su svi brojevi, koji se nalaze u paketu lokalne samouprave, umreženi, što znači da zaposleni međusobno svakako telefoniraju besplatno, iz BUM-a objašnjavaju i da Telekom Srbija na najskupljem paketu MIX NET XXL koji iznosi 4.740,00 dinara nudi 2.000 minuta za sve mreže i 10.000 poruka.

– Za iznos od 118.771,76 dinara, moguće je uplatiti 25 takvih paketa mesečno što iznosi 50 hiljada minuta, odnosno da biste te minute potrošili u jednom mesecu, morate razgovarati ukupno 34 dana bez prestanka i u međuvremenu poslati 250 hiljada sms poruka – izračunali su autori istraživanja.

Kao zanimljiv podatak navodi se da je u analiziranim godinama, tokom 2010. i 2011. godine svim funkcionerima i zaposlenima od plate odbijano prekoračenje mesečnog limita, koji je iznosio najviše do dve hiljade dinara, a u 2012. i 2013. godini i do 5.195 dinara. A onda je, pred prošlogodišnje izbore, urađena zamena paketa i Zaključak dotadašnjeg predsednika opštine Petera Knezija postao je nevažeći. Novi nije donet, pa se obustave za prekoračenja računa nisu vršile. Tako za period od januara do marta ove godine, kako se navodi u istraživanju BUM-a, nikom nisu obustavljena prekoračenja jer nije postojao takav Zaključak, koji je donet i počinje da se primenjuje tek od 1. aprila ove godine i to samo na zaposlene, jer funkcioneri njime nisu obuhvaćeni.

Svojevoljno su se iz ovog pravila izuzeli Miomir Jelenić, član opštinskog veća, i Dragan Tošić, pomoćnik predsednika opštine Bečej, koji su o tome dali pojedinačne izjave. Jelenić je tražio da mu se od zarade odbijaju troškovi službenog telefona koji prelaze iznos dozvoljenog paketa od juna 2013. godine, pa nadalje, dok se Tošić saglasio da mu se od plate odbije iznos od 12.869,00 dinara ostvarenih u romingu sa službenog broja, po računu za jul 2013. godine. Bečejsko udruženje mladih BUM u svom zaključku ocenjuje da bi bilo dobro da se i ostali funkcioneri vode moralnim i etičkim principima, te da bi opštinska vlast trebalo da promeni postojeći Zaključak, kako bi se u budućnosti prekoračenja telefonskih paketa odbijala sa plata svih funkcionera.

Celokupno istraživanje objavljeno je na portalu www.mojbecej.rs : (http://mojbecej.rs/index.php/istrazujemo/572-koliko-opstinari-telefoniraju )

Žana Majski (Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga