Bebac: Žene najčešće same daju novac lekarima u porodilištima

Oko 42 odsto ispitanica kazalo je da nije imalo susret sa korupcijom prilikom porođaja

09. dec 2014

Istraživanje koje je sproveo roditeljski portal Bebac iz Novog Sada (www.bebac.com) među porodiljama pokazalo je da žene “časte” ginekologe, a ne da im ginekolozi traže mito.

U istraživanju je učestvovalo 482 žene iz cele Srbije, a 35 odsto ispitanica kazalo je da je “častilo” ginekologa, dok su u komentarima na anketu iznele stav u kojem pokazaju da taj čin uopšte ne smatraju oblikom korupcije.

Ispitanice tvrde da se čašćavanje lekara „podrazumeva“, da je to “red“ i navode da su ginekolozima davale između 100 i 500 evra, da bi mogle da ih zovu u svako doba dana i noći.

To im, kako su rekle, jedino daje sigurnost da neće biti zanemarene i da će na porođaju sve proći u najboljem redu, naveo je Bebac.

Oko 42 odsto ispitanica kazalo je da nije imalo susret sa korupcijom prilikom porođaja, naveo je Bebac.

Da su dale mito, ali indirektno, na preglede kod privatnika i analize u laboratorijama, potvrdilo je 10 odsto anketiranih žena, a sedam odsto je priznalo da je novac dalo anesteziologu ili babici na porođaju.

Četiri odsto ispitanica anonimno je priznalo da su platili svom ginekologu da bude na porođaju, a dva odsto je moralo da da novac da bi bile porođene carskim rezom.

“Međutim, ono što je zabrinjavajuće je što je veliki broj ovih žena u komentarima na anketu reklo da su imale komplikacije na porođaju, odnosno da nisu bile ravnopravno tretirane da drugim ženama, a mnoge nose i traume iz porođajne sale”, naveo je Bebac.

Istraživanje je sprovedeno povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, 9.decembra.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga