Bebac: Vlada Srbije traži od porodilja da mole za novac koji im je otet

Oni koji su načinili štetu moraju i da je isprave, od početka do kraja, ne opterećujući porodilje

20. dec 2015

Roditeljski portal Bebac kritikovao je danas način na koji Vlada Srbije i nadležni državni organi planiraju da vrate novac na ime solidarnog poreza porodiljama, optuživši ih da traže od porodilja da prikupljaju komplikovanu dokumentaciju, dokazuju i mole da im se novac vrati.

Portal je istakao da su Vlada Srbije, Ministarstvo finansija i Poreska uprava zaboravili i da se izvine ženama zbog svog grubog propusta, u kojem su ih kaznili novčano jer su se usudile da u Srbiji postanu majke.

„Smatramo da država dobro zna koga je oštetila. Smatramo da, ako su znali kome će na objedinjene uplate da obračunaju ekstra profit, a svedoci smo da su proteklih dana u medijima sami obelodanili da ima oko 60 hiljada oštećenih žena, znaju i koga moraju da obeštete“, piše u saopštenju portala Bebac.

U tom portalu smatraju da oni, koji su načinili štetu moraju i da je isprave, od početka do kraja, ne opterećujući pritom mame s malim bebama da prikupljaju papire i dokazuju da ih je rođena država pokrala, jer je njima već dosta poniženja.

„Sasvim je dovoljno da u Poreskoj upravi prionu na posao i pročešljaju kome je načinjena šteta, te da ženama omoguće popunjavanje online formulara u kojem će one dati svoje lične podatke, podatke o firmi, primanjima i datume o uplati kumulativnih naknada za porodiljsko bolovanje. To je, uz upoređivanje sa podacima iz Poreske uprave, dovoljan dokaz da se radi o oštećenom licu“, objašnjava se u saopštenju.

U roditeljskom portalu Bebac su ocenili da bi nadležni jedino na taj način pokazali da su ozbiljni u nameri da vrate novac.

„Na način koji su oni predložili, još uvek računaju na to da će komplikovanom procedurom odbiti majke da u, periodu u kom su najviše angažovane oko bebe, jure za novcem koji su pošteno zaradile. Još uvek im je, dakle, punjenje budžeta preko leđa građana, na prvom mestu“, dodaje se u saopštenju.

U njemu se pozdravlja odluka Vlade Srbije da vrati porodiljama novac, koji im je na ime solidarnog poreza, kako se ističe, protivzakonito uzela, jer je na taj način konačno, posle godinu dana, priznala grešku i nameru da državni budžet napuni preko leđa tek porođenih žena.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga