Bebac: Vakcine da budu besplatne i dostupne za svu decu

“Dozvolili ste da se u zemlji trguje dečjim zdravljem"

29. jan 2015

Roditeljski portal Bebac (www.bebac.com) iz Novog Sada oštro je danas kritikovao ministra zdravlja Srbije Zlatibora Lončara i zatražio od njega da uredi oblast vakcinacije dece u Srbiji i da vakcine budu besplatne za svu decu.

Zbog odluke da petovalentna vakcina „pentaksim“ i „infanriks“ budu besplatne samo za decu rođenu posle 1. novembra 2014. godine, ispaštaju oni roditelji koji su vakcinaciju već započeli jednom od ove dve vakcine, a koji sad tu vakcinu ne mogu ni da kupe u apotekama, jer je nema dovoljno u slobodnoj prodaji, naveo je Bebac u otvorenom pismu Lončaru.

Dodaje se da nestašicu petovalentnih vakcina sada koriste farmaceuti, “naplaćujući roditeljima po duplo višim cenama ono malo cepiva što je ostalo”.

“Dozvolili ste da se u zemlji trguje dečjim zdravljem i dopustili da se nagađa šta je najbolje za zdravlje deteta. Umesto da imate jasnu strategiju i pokažete odgovornost i ozbiljnost kada je u pitanju zdravlje dece i organizujete da program obavezne vakcinacije funkcioniše nesmetano, vi ste zapretili roditeljima kaznom od 50.000 dinara ako svoje dete ne vakcinišu”, naveo je Bebac.

Poručili su ministru Lončaru da je njegova obaveza da obezbedi da petovalentna vakcina bude besplatna za svu decu, jer kada je zdravlje najmlađih u pitanju, nema mesta diskriminaciji.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga