Bebac traži da poslanici vrate mandate zbog Zojinog zakona

Poslanici su izabrani da predstavljaju volju građana, a ne da budu slepi poslušnici stranke iz koje su došli

18. dec 2014

Roditeljski portal „Bebac“ pozvao je danas poslanike Skupštine Srbije koji nisu glasali za stavljanje Zojinog zakona na dnevni red da vrate mandate, jer im deca nisu važna.

U saopštenju tog portala osuđuje se nečuveno, nehumano i nemoralno ponašanje narodnih poslanika koji su se na sednici održanoj u ponedeljak, kako se ocenjuje, oglušili o svoje poslaničke dužnosti i zaboravili zbog koga sede u parlamentu.

“Iako su prisustvovali sednici, poslanici vladajuće većine nisu glasali za stavljanje Zojinog zakona na dnevni red, zakona koji je sačinjen da omogući lečenje deci oboleloj od retkih bolesti. Ovaj zakon obavezao bi lekare da, ukoliko šest meseci ne uspeju da dijagnostifikuju bolest kod deteta u našoj zemlji, to moraju da urade u inostranstvu. Ovaj zakon obavezao bi državu da mora da obezbedi i deci oboleloj od retkih bolesti pravo na lečenje”, piše u saopštenju portala “Bebac”.

U njemu se dodaje da 157 poslanika nije bilo zainteresovano za ovaj zakon, odnosno da nisu glasali ni za, ni protiv, već da jednostavno nisu glasali, ignorišući pitanje od životnog značaja za decu.

“Portal „Bebac“ zato se priključuje organizacijama, građanima i roditeljima preminule Zoje, koji su inicirali da se Zojin zakon stavi na dnevni red Skupštine Srbije i traži od poslanika da ga što pre usvoje, a u suprotnom, da se povuku iz redova parlamenta i vrate svoje poslaničke mandate”, poručuje se u saopštenju.

Portal “Bebac” je podsetio poslanike da su izabrani da predstavljaju volju građana, a ne da budu slepi poslušnici stranke iz koje su došli.

“Vi ste plaćeni da, kao predstavnici najvišeg predstavničkog tela u državi, osluškujete potrebe vaših sugrađana i težite da ih ispunite. Vi ste plaćeni da donosite odluke, a ne da o njima nemate stav”, dodaje se u saopštenju.

Roditeljski portal je poručio poslanicima i da, ako nisu sposobni da stanu u zaštitu dece, ne zaslužuju da predstavljaju građane.

“Učinite nam uslugu i ne ugrožavajte i dalje život bolesne dece i prepustite mandat onima kojima su dečji životi na prvom mestu”, piše u saopštenju, u kojem se dodaje i da taj zahtev možda zvuči oštro, ali da to nije ništa naspram onoga šta su poslanici koji su ignorisali predlog učinili deci oboleloj od retkih bolesti.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga