Bebac: Roditelji postali državni neprijatelji broj jedan

"Šta je sledeće? Obavezna registracija kolica za bebe? I kazne za sve one koji ne plate?"

22. mar 2016

Roditeljski portal Bebac (bebac.com) ocenio je danas da je predviđenim kaznama za roditelje, koji kolica i bicikle svoje dece ostavljaju po hodnicima zgrada, država od roditelja u Srbiji napravila “državne neprijatelje broj jedan”.

Predlog zakona o stanovanju i održavanju zgrada, za čiju izradu je zaduženo Ministarstvo za građevinu i infrastrukturu, predviđa kaznu i do 50.000 dinara za roditelje koji kolica i bicikle svoje dece ostavljaju po hodnicima zgrada, jer se smatra da na taj način ugrožavaju prostor i slobodno kretanje komšija.

“Ovakvim zakonom država je pokazala da ne samo da nije spremna da pomogne roditeljima u Srbiji, već da koristi sve svoje resurse kako bi im roditeljstvo što više otežala. Iako je već davno pokazala da svoje građane ne štiti i ne podržava, smatramo da je ovim nehumanim činom svoj mizantropski odnos, posebno prema roditeljima i bebama, potvrdila i ukorenila”, naveo je Bebac u saopštenju za javnost.

Taj portal je upitao zašto se niko od državnih organa nije setio da obezbedi u svakoj zgradi prostor za odlaganje dečjih kolica, trotineta, bicikala, kako bi se olakšao život roditeljima sa malom decom.

“Zašto ih zakonski primorava na kazne, a prethodno je dozvolila nakaradnu gradnju nefunkcionalnih zgrada i višespratnica bez lifta. Šta je sledeće? Obavezna registracija kolica za bebe? I kazne za sve one koji ne plate? Kolica za bebe su svakodnevna pojava u zapadnim zemljama, a ova odluka nas vraća u srednji vek”, ocenjuje se u saopštenju.

Bebac je naveo da je reč o još jednom načinu ponižavanja roditelja, nakon što je država omogućila da kasne naknade za trudničko i porodiljsko bolovanje, da iznos roditeljskog dodatka bude ispod svakog nivoa dostojanstva, da su opteretili mame protivzakonskim naplaćivanjem solidarnog poreza, da dižu cene vrtića.

“Ako tako nastave da ‘pomažu’, oteraće sve roditelje iz ove zemlje. Ostaćemo bez beba”, piše u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga