Bebac: Potreban nam je pravedan Zakon o finansijskoj podršci porodici

"Majkama smanjene plate po zakonu koji je nepravedan, diskriminativan i ne podržava roditeljstvo"

04. nov 2019

Roditeljski portal Bebac zahtevao je danas da se posveti dužna pažnja najavljenom ponovnom razmatranju Zakona o finanijskoj podršci porodici na sednici Skupštine Srbije na kojoj ćče se raspravljati i o republičkom budžetu.

Bebac je u saopštenju za javnost ocenio da su tom zakonu potrebne ključne izmene, jer su prilikom poslednjih izmena tog zakona u decembru 2018. godine oštećene brojne porodice u Srbiji.

“Najavljene su brojne izmene ali u formi nepreciznih obećanja, bez javne diskusije i obećanog sastanka sa nevladinim sektorom. Ukoliko izmene koje niko nije video dođu u skupštinsku proceduru, moguće je ponavljanje scenarija od prošle godine. Nećemo podržati izmene koje ne rešavaju problem roditelja”, poručio je Bebac.

Naveli su da je, prema procenama, zbog prošlogodišnjih izmena zakona 13.000 majki dobilo manju platu na porodiljskom bolovanju u periodu od prvih 11 meseci primene zakona.

“Nižu platu od one koju su mame imale pre odlaska na porodiljsko bolovanje imaju sve mame koje su radile manje od 18 meseci i to: 5.311 mama koje su radile između 12 i 18 meseci pre otvaranja bolovanja, 4.463 mame koje su radile između šest i 12 meseci pre otvaranja bolovanja, 3.373 mame koje su radile manje od šest meseci pre otvaranja bolovanja. Dakle, ukupno 13.147 mama”, naveo je Bebac.

Ocenili su da su majkama smanjene plate po zakonu koji je nepravedan, diskriminativan i ne podržava roditeljstvo.

Predloćili su da se zakon izmeni tako da se period obračuna plata na porodiljskom vrati na nekadašnjih 12 meseci umesto sadašnjih 18 meseci.

“Ni jedan mesec u kojem žena nije dobila platu u tih 12 meseci ne sme se obračunavari sa 0 dinara, već kao u slučaju obračuna trudničkog bolovanja, treba da se računa minimalna zarada. Tako ni jedna porodilja ne bi dobila platu ispod minimuma. Gornja granica naknade za porodiljsko treba da bude pet prosečnih plata, umesto tri”, piše u saopštenju.

Dodaje se da je, pored umanjenja plata porodiljama, zakon donet i na štetu roditelja dece sa smetnjama u razvoju, a mame-preduzetnice dovedene su u diskriminativan položaj u odnosu na mame koje su u radnom odnosu.

“Podsetimo i na to da dok čekamo izmene spornog zakona, mame i dalje dobijaju mizerne iznose zarada koje čak idu i ispod 1.000 dinara, a da država ne garantuje da će se mamama vratiti novac ukoliko do izmena zakona uopšte i dođe”, upozorio je Bebac.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga