Bebac: Porodilišta u Srbiji sistemski zanemarena

"Mame se ne osećaju dostojanstveno i poštovano"

11. mar 2019

Roditeljski portal „Bebac“ pokrenuo je novo istraživanje o zadovoljstvu boravkom i uslugom u porodilištima širom Srbije. „Bebac“ želi da sazna kakvo je stanje u porodilištima, nakon što su slično istraživanje sproveli 2016. godine, te da li se situacija promenila do danas.

Pravo na učešće imaju sve mame koje su se porodile u prethodnih deset godina u nekom od porodilišta na teritoriji Srbije.

Jasmina Mihnjak sa portala Bebac kaže za televiziju N1 da je anketa 2016. pokazala da su porodilišta sistemski zanemarena.

„Žene uglavnom kritikuju porodilišta na mrežama, ali to su mame s negativnim iskustvom, one koje su imale pozitivno retko pišu o tome. Zato sprovodimo istraživanje da vidimo da li ima napretka ili je sve isto“.

Kako kaže u prvoj anketi je skoro 10.000 mama ocenilo svoje iskustvo u porodilištima, a Bebac je izabrao najbolja i dodelio im nagrade.

„Pored zanemarenost od strane države, rezultati kažu da su manja porodilišta mnogo bolje ocenjena od velikih, što je negde i očekivano. Problem je i nedostatak kadra, ali ono što su mame najviše zamerile je odnos posle porođaja. Mame su zadovoljne odnosom u sali, ocena je dobra. Sam odnos prema mami i bebi, podrška dojenju, koliko puta su ih obilazili, je dobio malu ocenu“.

Mihnjak je podsetila da mame ocenjuju da se osećaju sigurno u porodilištima, ali da se ne osećaju dostojanstveno i poštovano.

„Gubi se svest da kada se rodi beba rodi se i mama i rodi se sa specifičnim osećanjima, emocije su tu u takvom trenutku, nedostaje podrške, od podrške u porodilištima, da li će joj plata stići na vreme, da li će joj plata biti umanjena, zadatak države je da nam sve to omogući da bismo se povezali s bebom“.

Mihnjak navodi da su klinike oduševljene idejom da im neko kaže kako rade i da im je to vetar u leđa, kao i da je istraživanje podstrek državi da veću pažnju posveti tome kako bebe dolaze na svet.

„Na portalu Bebac može da se čuje glas roditelja i to im znači. Bitno je da se čuje glas, državni sistem bi trebalo mnogo više da uključuje NVO i glas roditelja, mnoge stvari se rade mimo roditelja, vidimo svoju ulogu da mi ukažemo na propuste i dajemo predloge za unapređenje“.

(N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga