Bebac: Pod hitno nabaviti vakcine za decu

"Insistiramo da pod hitno prestanete da ugrožavate zdravlje dece"

02. apr 2014

Roditeljski portal Bebac iz Novog Sada oštro je danas kritikovao Ministarstvo zdravlja Srbije zbog nestašice petovalentnih vakcina i ocenio da nadležni tako ugrožavaju zdravlje dece u Srbiji.

Bebac je u protestnom pismu optužio Ministarstvo zdravlja da je stvorilo „paniku među roditeljima“ svojim neodgovornim ponašanjem. „Višestrukim menjanjem odluke o početku primene novog kalendara imunizacije, po kom bi sva deca bila vakcinisana petovalentnim vakcinama, doveli ste do situacije da se sada ne zna na kakvu zdravstvenu zaštitu građani mogu da računaju“, navodi se u pismu.

Dodaje se da roditelji sada „na sve načine“ pokušavaju da dođu do vakcina za svoju decu i upozorava da se neadekvatnim transportom vakcine može ugroziti zdravlje dece koja je prime. „Vaša nesposobnost da obezbedite kontinuiranu zdravstvenu zaštitu stvara apsolutno nesigurne uslove za stvaranje porodice i odgajanje dece, a onda se sami pitate zašto je u Srbiji nizak natalitet. Insistiramo da pod hitno prestanete da ugrožavate zdravlje dece i omogućite roditeljima da nabave petovalentne vakcine u apotekama“, navodi se u pismu.

Mediji su izvestili da u poslednjih nekoliko dana u apotekama nije moguće pronaći petovalentne vakcine koje štite decu od difterije, tetanusa, velikog kašlja, hemofilus influence tipa B (HIB) i dečije paralize.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga