Bebac: Oslobodite roditelje prikupljanja dokumentacije

Država obesmislila odluku o povratu PDV-a na bebi opremu uvođenjem brojnih potrebnih dokumenata za ostvarenje tog prava

02. apr 2013

Roditeljski portal Bebac.com oštro je danas protestvovao zbog odluke Poreske uprave da od roditelja zahteva da prikupe brojnu dokumentaciju kako bi ostvarili pravo na povraćaj PDV-a na bebi opremu.

“Smatramo da je nedopustivo da jedna državna institucija krši dogovor kojim je predviđeno da roditeljima koji žele da povrate PDV neće biti potrebna nikakva dokumentacija nego samo jedinstveni matični broj građana kroz koji bi Poreska uprava došla do svih podataka”, navodi se u saopštenju ovog portala.

Bebac.com je zatražio odgovor zbog čega su se stvari promenile i zbog čega se roditeljima ponovo na teret stavlja besmisleno čekanje na šalterima i prikupljanje brojnih papira.

“Zbog čega država želi da odvrati roditelje od ostvarivanja svog prava, jer to će se sigurno dogoditi kada vide spisak dokumenata koje treba da prikupe”, piše u saopštenju.

Portal navodi da je za povraćaj PDV-a potrebno doneti fotokopiju izvoda iz matične knjige rođenih za bebu, fotokopiju dokaza o starateljstvu, fotokopiju uverenja o državljanstvu podnosioca zahteva, dokaz o prebivalištu podnosioca zahteva i potvrdu oba roditelja o ukupnim prihodima za prošlu godinu.

Takođe je potrebno doneti i fotokopiju rešenja poreza za imovinu podnosioca zahteva, fiskalne isečke izdate od strane prodavca i njihove fotokopije, spisak brojeva fiskalnih isečaka i fotokopiju kartice sa tekućim računom i prve strane ugovora sa bankom.

“Kada se pogleda ovaj spisak i kada se uporedi sa onim što je obećano da će biti potrebno da bi se vratio PDV, a to je samo jedinstveni matični broj građana, jasno je da je država ponovo pala na ispitu i odlučila da svoju nesposobnost i neusklađenu administraciju prebaci na teret roditeljima”, ocenio je portal Bebac.com.

Portal je izrazio sumnju da je ovde ponovo reč “o isključivo deklarativnom zalaganju za roditelje i pronatalitetnu politiku svih političkih partija, bilo da su na vlasti ili u opoziciji, dok od prave akcije koja bi zaista pomogla roditeljima zapravo nema ništa”.

“Zahtevamo od nadležnih da preispitaju svoju odluku i da počnu da deluju u pravcu podrške roditeljstvu u Srbiji i u realnosti, a ne samo na papiru”, zaključuje se u saopštenju.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga