Bebac: Ministarka Đukić Dejanović da prestane da zamajava roditelje

"Treba smesta vašu funkciju da prepustite nekom ko zaista razume probleme sa kojima se roditelji danas suočavaju”

09. okt 2018

Roditeljski portal Bebac uputio je otvoreno pismo ministarki zaduženoj za demografiju i populacionu politiku Slavici Đukić Dejanović u kojem ju je pozvao da prestane da “zamajava” roditelje u vezi sa Zakonom o finansijskoj podršci porodicama sa decom.

“S obzirom na poziciju i svu odgovornost koju ona nosi, mogli ste se barem adekvatno informisati o svim nepravilnostima novog zakona. Rekli ste da žene kojima su smanjene plate po starom zakonu nisu dobijale ni toliko. Ako je to sve što imate da kažete na činjenicu da će roditelji podizati dete sa hiljadu dinara tokom porodiljskog bolovanja, treba smesta vašu funkciju da prepustite nekom ko zaista razume probleme sa kojima se roditelji danas suočavaju”, naveo je Bebac u saopštenju za javnost.

Podsetili su ministarku da je po starom zakonu žena koja je radila tri meseca, a potom ostala trudna, dobijala 100 odsto naknade zarade, jer je i trudničko bolovanje ulazilo u obračun, a danas će ta ista žena dobijati “mnogo manju, mizernu platu”.

“Takođe biste trebalo da znate da ovaj zakon nije usklađen sa Zakonom o radu i Međunarodnom konvencijom o zaštiti materinstva. Da diskriminiše i dovodi na rub siromaštva veliki broj roditelja. Kako to da se vama nije javila nijedna žena koja zarađuje više od tri prosečne plate? Nama se javljaju svakodnevno, a kako mame svedoče, više puta su pisali i vama”, piše u saopštenju.

Optužili su ministarku da od dana stupanja na snagu novog Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom nije odgovorila ni na jedan zahtev roditelja, dok svaku priliku koristi da “ponižava” roditelje i “zamajava” ih izgovorima i lažnim informacijama.

“U skladu sa svojom funkcijom, očekujemo da budete na strani roditelja. Zato, prestanite da zamajavate roditelje i hitno inicirajte izmene zakona koji ide na štetu velikog broju porodica u Srbiji”, naveo je Bebac.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga