Bebac: Istražiti navode o štetnoj bebi opremi

"Roditeljska panika je znak da je situacija alarmantna”

20. feb 2015

Roditeljski portal Bebac zatražio je danas od ministarstava trgovine i zdravlja da pod hitno istraže navode da u pojedinoj opremi za bebe i u pelenama ima otrovnih materija.

Bebac je zatražio od nadležnih da ispitaju navode iz istraživanja Asocijacije potrošača Srbije (APOS), koja tvrdi da u opremi za bebe i u pelenama ima materija koje su štetne po zdravlje dece.

“Iako uzorci tih proizvoda koji su testirani u istraživanju nisu uzorkovani iz Srbije, to ne znači da iz uvoza nisu stigli i na naše tržište. Ministarstva moraju pod hitno da provere detalje ovog istraživanja, da utvrde koji su proizvođači i koji proizvodi u pitanju”, piše u saopštenju.

Dodaje se da ministarstva potom moraju da obaveste i roditelje i javnost da li tih proizvoda ima u Srbiji i ako ih ima, da se postaraju da u najkraćem roku budu povučeni sa tržišta.

Portal Bebac je apelovao na nadležne da jasno kažu kakvi se standardi primenjuju u Srbiji kada je u pitanju tolerancija na otrovne materije u bebi opremi i zartražio da ta tolerancija bude svedena na nulu, a ne da se toleriše minimum štetnih hemikalija.

“Roditelji su veoma unemireni zbog objavljivanja vesti o nebezbednim proizvodima, ne znaju koji su proizvođači u pitanju i uplašeni su da li neke od tih proizvoda i njihova deca koriste. Nadležni moraju da odreaguju kada je situacija alarmantna, a roditeljska panika nije ništa drugo nego znak da je situacija upravo takva”, piše u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Tvoje lice zvuči poznato
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga