- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Bebac: Hitno osloboditi mame nezakonitog solidarnog poreza

Roditeljski portal Bebac zatražio je danas od Vlade Srbije da hitno obustavi naplaćivanje solidarnog poreza porodiljama na zakasnele, pa potom objedinjene, naknade za porodiljsko bolovanje.

“Obračunavši im tako solidarni porez, Vlada Srbije je porodilje ne samo prevarila već i potkrala: Prevarila, zato što im je uskratila redovnu isplatu naknade za porodiljsko bolovanje, a potom ih je bukvalno i potkrala, obračunavši im porez na kumulativno isplaćena porodiljska bolovanja”, naveo je Bebac u zahtevu koji je upućen Vladi Srbije.

Bebac je ocenio da je “apsolutno nezakonito” da ženama koje su se porodile država obračunava ekstra profit na naknadu za porodiljsko bolovanje, samo zato što im iste te naknade nije isplaćivala na vreme, pa su ih dobile objedinjeno i kao takve premašile su iznos od 60.000 dinara, koji podleže oporezivanju.

“Takođe, solidarni porez ste ukinuli 1. novembra 2014. godine, pa je ovo još jedan od razloga zašto ne biste trebali ni retroaktivno da ga obračunavate”, navodi se u saopštenju.

Bebac je zatražio od Vlade Srbije da u što kraćem roku donese uredbu prema kojoj će Poreska uprava sve porodilje osloboditi solidarnog poreza.

“Očekujemo, u ime svih porodilja koje su nam se obratile sa ovim problemom, da ćete već danas prestati sa sramnim odnosom prema ženama koje su se usudile da postanu majke u ovoj državi, kažnjavajući ih novčano jer rađaju decu”, navodi se u zahtevu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!