Bebac: Gradonačelnik Novog Sada da vrati novac koji je oduzeo od dece

Bebac je gradonačelniku Novog Sada poručio da neće dozvoliti da tako perfidno dovodi u pitanje egzistenciju porodica i dece

15. jun 2016

Roditeljski portal bebac osudio je danas odluku gradskih vlasti u Novom Sadu da se subvencije za privatne vrtiće smanje za polovinu.

Gradsko veće donelo je odluku da tokom juna, jula i avgusta privatnim vrtićima isplati 50 odsto novca za subvencionisanje boravka dece koja su bila ispod crte u „Radosnom detinjstvu“.

Bebac je sapštenju ocenio da su roditelji ponovo dovedeni pred svršen čin.

„Na dan početka raspusta i na dan kada je javnost saznala da je čak 4.730 mališana u Novom Sadu odbijeno za upis u državne vrtiće, roditelji su saznali da su subvencije za privatne vrtiće smanjene za 50 odsto“, piše u saopštenju.

Roditeljski portal je tražio da se bez odlaganja vrate subvencije za decu i poručuje da su dovedeni u pitanje egzistencija roditelja i njihove dece.

„Ako ste nesposobni da obezbedite svoj deci mesto u vrtićima u predškolskoj ustanovi čiji ste osnivač i iz koje godinama stavljate na liste čekanja ili odbacujete hiljade dece bez jasnih razloga i kriterijuma, vaša obaveza je da bar omogućite roditeljima dece koja idu u privatne vrtiće uz subvencije grada da donesu informisanu odluku o tome koliki trošak mogu da priušte i da znaju kada i pod kojim uslovima njihovo dete može da pohađa vrtić“, poručio je gradonačelniku Bebac.

U saopštenju se od novosadskih vlasti traži da se prizovu pameti i reše neizvesnu situaciju, kako sa subvencijama za privatne vrtiće, tako i sa upisom u državne.

„Zahtevamo tačne i jasne kriterijume za upis u državnu predškolsku ustanovu i blagovremeno planiranje subvencija za neupisanu decu, kako bi mogla da borave u privatnim vrtićima“, dodaje se u saopštenju.

U njemu se traži i objašnjenje zbog čega se, dan pre raspusta, sa dve nedelje zakašnjenja, menjaju pravila igre tako što se finansijski iscrpljeni roditelji dovode na ivicu egzistencije mnogo većim troškom.

Bebac je gradonačelniku Novog Sada poručio da neće dozvoliti da tako perfidno dovodi u pitanje egzistenciju porodica i dece.

„To što rasipate novac građana Novog Sada na besmislene projekte je vaša odgovornost, ali nažalost i problem svih nas. Zahtevamo od vas da se ponašate odgovorno prema našoj deci i da vratite novac koji ste oduzeli od dece u najkraćem roku“, poručuje se u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga