Bebac: Država piše zakone pa ih krši

U beogradskim sudovima planiraju da otpuste 14 trudnica

23. dec 2013

Roditeljski internet portal Bebac.com iz Novog Sada saopštio je danas da Prvi i Drugi osnovni sud u Beogradu krše zakone Srbije, jer prema njihovom saznanju, nameravaju da od januara 2014. godine otpuste 14 trudnica koje u ta dva suda rade.

Bebac.com upozorava da Zakon o radu jasno precizira da su trudnice i porodilje zaštićene od raskidanja Ugovora o radu, bilo da je on potpisan na određeno ili neodređeno vreme.

„Insistiramo da se Zakon poštuje i pozivamo državu da hitno ispita ko je doneo odluku suprotnu zakonu, da se trudnicama ne produže ugovori, i da se što hitnije postupi u skladu sa zakonom“, piše u saopštenju za javnost.

Kako se navodi, vest o otpuštanju trudnica „još jednom potvrđuje koliko je država nesposobna i neefikasna u sprovođenju sopstvenih zakona u oblasti zaštite i podrške roditeljstvu“.

„Sud, koji treba da sprovodi zakon i kažnjava nesavesne poslodavce, zapravo učestvuju u kršenju zakona i time daje podršku onim poslodavcima koji su dovoljno bezobrazni da razmatraju sve mogućnosti kako da sa platnog spiska u svojoj firmi skinu trudnice“, kaže se u saopštenju.

Roditeljski portal Bebac.com jedan je od najvećih informacionih centara za trudnice, majke sa bebama i parove koji zasnivaju porodicu.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga