- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Bebac: Država ne vodi računa o visokorizničnim trudnoćama

Roditeljski portal Bebac iz Novog Sada (www.bebac.com) upozorio je danas da država ne vodi dovoljno računa o trudnicama koje imaju visokorizičnu trudnoću pa im ne omogućava da terapiju primaju kod kuće, iako im je propisano strogo mirovanje.

Trudnica iz Beograda Nada Marković ispričala je da ima trombofiliju, zbog koje je već imala dve neuspele trudnoće, a sada je u 27. nedelji, ali se dugo suočavala sa problemom da je bila prinuđena da jednom nedeljno odlazi kod ginekologa u Dom zdravlja po nalog za nedeljnu dozu injekcija „fraksiparin“.

Ona je potom s tim nalogom morala da ode u drugi Dom zdravlje, gde je preuzimala injekcije, jer joj nije bilo dozvoljeno da preuzme veću dozu u matičnom domu zdravlja.

Nada Marković je ispričala da je potom i ta procedura bila promenjena na gore i naloženo joj je da mora svaki dan da dolazi u Dom zdravlja i tamo da prima injekciju.

“Dakle, svaki dan sam po dva puta morala da idem do Doma zdravlja”, ispričala je ova trudnica i dodala da je uputila žalbu i Domu zdravlja i Ministarstvu zdravlja pa je od načelnice Doma zdravlja dobila mogućnost da ipak preko terenske službe Doma zdravlja injekciju „fraksiparin“ prima kod kuće.

Nada Marković je apelovala na Ministarstvo zdravlja da omogući svim trudnicama koje imaju visokorizičnu trudnoću da svoju terapiju primaju kod kuće.

Trudnica Jasmina Berber iz Rume ispričala je da je alergična na injekciju „fraksiparin“, zbog čega mora da uzima zamenu, odnosno injekciju „fragmin“, koju država ne daje na recept, a mesečna doza košta 6.000 dinara.

Najbliže mesto gde ima preostalih injekcija „fragmina“ jeste bolnica u Sremskoj Mitrovici, pa su Jasmini Berber preporučili da svakodnevno prelazi četrdesetak kilometara kako bi primila besplatnu injekciju ili da „fragmin“ sama kupuje u apoteci i daje ga sama sebi.

Dodala je da je i prvu trudnoću pre dve godine provela na istoj terapiji i rodila zdravog dečaka, ali je kazala tada nije bilo ovakvih problema.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!