Bebac apeluje da se reši problem trudnica i mama iz firme Handy

"Bez plate i mogućnosti da nakon zatvaranja firme ostvare pravo na novčanu naknadu ostalo je više od 100 trudnica i porodilja"

09. jula 2018

Roditeljski portal bebac.com, apelovao je danas na nadležne da hitno reše probleme trudnica i majki, koje su ostale bez posla u firmi „Handy“, čime su „ostavljene na cedilu“.

U saopštenju portala se navodi da su zaposlene „mejlom primile obaveštenje da je firma ‘Handy’ zatvorena“ i to dan pre samog zatvaranja, zbog čega su trudnice i porodilje ostale „zarobljene u firmi sa nejasnim statusom“.

Kako se navodi, firma „Handy“ je 31. maja prestala s radom, ali se u APR-u i dalje vodi kao aktivno privredno društvo.

Podaci u APR-u govore da je od 23. marta iz registra izbrisana firma „Handy“ i upisano je novo preduzeće „koje nije preuzelo i obaveze prema zaposlenima“.

„Po informaciji koju smo dobili od porodilje, inspekcija je odgovorila da je nemoćna, jer ne zna gde se poslodavac nalazi niti gde su dokumenta zaposlenih“, upozorio je portal bebac.com.

Dodaje se da su sve poslovnice firme zatvorene, na prijavljenim adresama nema nikoga, a firma je zvanično i dalje aktivna, iako je poslovanje preuzela druga.

Radnici su i dalje prijavljeni, kao i trudnice i porodilje, ali doprinosi nisu uplaćivani od maja meseca, kada su trudnice i porodilje primile i poslednju platu“, stoji u saopštenju.

Bez plate i mogućnosti da nakon zatvaranja firme ostvare pravo na novčanu naknadu ostalo je više od 100 trudnica i porodilja, a portal je dodao da su „institucije koje treba da ih zaštite – zatvorile vrata“.

Portal je dodao i da više od mesec dana ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Zoran Đorđević ne odgovara na zahteve tih 100 trudnica.

„Apelujemo da konačno zauzmete svoj stav i da po službenoj dužnosti hitno rešite problem trudnica i mama koje su ostavljene na cedilu“, zatražio je portal.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga