Bebac: Alarmantna nestašica MMR vakcina

Država opet pokazala da joj zdravlje dece nije na listi prioriteta

21. sep 2015

Roditeljski portal Bebac (bebac.com) ocenio je danas da je nedopustivo što su roditelji onemogućeni da vakcinišu svoju decu. Taj portal je tražio od nadležnih da reaguju i po hitnom postupku obezbede MMR vakcine za sve domove zdravlja i ne čekaju epidemiju.

U saopštenju roditeljskog portala se ističe da je država opet pokazala da joj zdravlje dece nije na listi prioriteta.

„Zbog neažurnosti i neodgovornog ponašanja nadležnih za raspisivanje tendera, jednogodišnja deca već mesecima ne mogu da prime MMR vakcinu protiv malih boginja, rubeoloa i zauški, dok je kod sve dece predškolskog uzrasta revakcinacija ovom vakcinom odložena“, navodi se u saopštenju portala Bebac.

U njemu se dodaje da se nestašicom vakcina onemogućava zdravstvena zaštita deci i uzrokuje mogućnost stvaranja epidemije. Portal je podsetio da je u junu alarmirana javost zbog epidemije malih boginja u centralnoj Srbiji, te da su sada roditelji u opravdanom strahu od pojave epidemije morbila i zauški na teritoriji cele Srbije.

„Loša organizacija tenderske dokumentacije ne može više da bude izgovor za nesposobnu državu i Ministarstvo zdravlja, a kada su u pitanju vakcine, taj izgovor im je dobro poznat. Krajnje je vreme da svoj posao konačno shvate ozbiljno i počnu preventivno i pravovremeno da obezbeđuju zdravtsvenu zaštitu za najmlađe“, poručuje se u saopštenju roditeljskog portala Bebac.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga