BDZ za autonomnu pokrajinu Sandžak

Nezaposlenost na nivou čitave Srbije je oko 20 procenata, dok je u Novom Pazaru i Sandžaku oko 60 odsto.

14. mar 2013

Predsednik Bošnjačke demokratske zajednice (BDZ) i poslanik u Skupštini Srbije Emir Elfić izjavio je da je BDZ za uspostavljanje „Autonomne pokrajine Sandžak“, u skladu sa Ustavom Srbije.

„Što se tiče modaliteta, mi smo spremni da razgovaramo sa zvaničnim Beogradom jer smatramo, ne samo kada su u pitanju Sandžak i građani Sandžaka, da je decentralizacija jedno od najvažnijih pitanja koje nije sprovedeno nakon 5. oktobra, sve do danas“, rekao je Elfić u razgovoru za agenciju Anadolija.

Po njegovim rečima, razvoj države Srbije „na transparentan način“ moguć je regionalizacijom na osnovu standarda EU, a samim tim, kako je dodao, određene ingerencije bile bi prebačene na region.

Kao primer koji to najslikovitije objašnjava, Elfić je naveo visoku nezaposlenost na nivou čitave Srbije, od oko 20 procenata, dok je u Novom Pazaru i Sandžaku ona oko 60 odsto.

„Istina je da težnja za regionalizacijom u ovom trenutku dolazi iz bošnjačkog korpusa, ali ja sam sasvim siguran da će i srpska zajednica u jednom momentu videti svoj interes u tome i dati puni doprinos“, rekao je on.

Elfić koji, pored BDZ, u Skupštini Srbije zastupa i manje stranke manjinskih zajednica iz Vojvodine, naglasio je da je Sandžak uvek bio multikulturalni i multikonfesionalni region i da ga tako i u budućnosti vidi.

On je odbacio poređenja i paralele sa aktuelnim zahtevom za formiranje zajednice srpskih opština na severu Kosova.

„Okolnosti su potpuno različite, sve ono što radi premijer Dačić je njegovo legitimno pravo da zaštiti interese Srba na Kosovu, iako stalno imamo nedovršenu misao oko modaliteta, da li je to autonomija u autonomiji, da li je to autonomija u nezavisnom Kosovu i kakav bi model uopšte bio“, ocenio je Elfić.

Paralela bi se, po njegovim rečima, mogla napraviti ako se postavi „suštinsko pitanje: kako će se premijer i ova vlada postaviti prema težnjama za decentralizaciju Sandžaka, Preševske doline i težnjama mađarske zajednice u Vojvodini za stvaranje autonomije na području oko Subotice, gde je ona većinska“.

Elfić je podsetio da Ustav Srbije ne sadrži decentralizaciju zemlje i region kao pojam.

„Ono što Ustav prepoznaje jeste autonomna pokrajina. Iz tog razloga morali smo se tako definisati i odrediti. Svim raspoloživim demokratskim sredstvima i mehanizmima borbe zalagaćemo se za ostvarenje jednog od ključnih i krucijalnih načela Bošnjačke demokratske zajednice“, dodao je.

Kao predsednik BDZ, bliske muftiji Muameru Zukorliću, Elfić je izabran za poslanika na izborima 2012, na listi pet manjinskih stranaka „Sve zajedno“.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga