BBC: Makedonija “najgore mesto” za migrante

Organizacija "Lekari bez granica" navodi da je Makedonija jedna od najgorih država za migrante u Evropi i da najmanje 300 osoba premine od Grčke do Makedonije na putu ka Evropi

06. juna 2015

Organizacija „Lekari bez granica“ navodi da je Makedonija jedna od najgorih država za migrante u Evropi i da najmanje 300 osoba premine od Grčke do Makedonije na putu ka Evropi, javlja britanski “Bi-Bi-Si” (BBC).

„Čak nas i makedonska policija pljačka, uzimaju nam novac i dokumenta i tuku nas“, rekao je jedan migrant iz Sirije za “Bi-Bi-Si”.

„Pustili su pse na nas, da nas muče. Jedan policajac je uperio pištolj u nas. Smeste nas u automobile, odvedu nas do granice i kada nas izbace iz vozila počinju da nas tuku“, ispričao je drugi.

“Bi-Bi-Si”javlja da makedonska policija ima poteškoća u suočavanju sa ovim problemima.

„Ima policajaca osumnjičenih da su napadali ilegalne imigrante i koje optužuju da su deo međunarodnog lanca krijumčarenja ilegalnih migranata“, rekao je nedavno portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Makedonije Ivo Koteski.

Novinarka “Bi-Bi-Si”navodi da su česti slučajevi kidnapovanja migranata u Kumanovu, gde ih drže u zatočeništvu dok ne plate otkup za sebe, a ima i slučajeva silovanja.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga