BBC i Gardijan: Putinovi prijatelji umešani u lanac pranja novca

Bliski saradnici ruskog predsednika Vladimira Putina umešani su u lanac za pranje novca preko ofšor dogovora i zajmova vrednih dve milijarde dolara, prenose danas Gardijan i Bi-Bi-Si pozivajući se na tajne dokumente koji su procureli u javnost

03. apr 2016

Bliski saradnici ruskog predsednika Vladimira Putina umešani su u lanac za pranje novca preko ofšor dogovora i zajmova vrednih dve milijarde dolara, prenose danas Gardijan i Bi-Bi-Si pozivajući se na tajne dokumente koji su procureli u javnost.

BBC na sajtu navodi da su Putinovi saradnici uključeni u lanac za pranje novca, a da je tom operacijom rukovodila Banka Rosija koja je pod sankcijama SAD i EU zbog ruske aneksije Krima.

Gardijan navodi da mreže ofšor dogovora i velikih zajmova vrednih dve milijarde dolara vode trag do ruskog predsednika, mada se njegovo ime ne spominje u takozvanim „Panamskim dokumentima“.

Ti dokumenti su deo miliona procurelih dokumenata iz baze podataka panamske kompanije Mosak fonseka, četvrte najveće ofšor pravne firme. Sporni dokumenti navodno pokazuju kako su na raznorazne načine bogati i moćni mogli da koriste tajne ofšor poreske režime.

„Dokumenti sugerišu da je Putinova porodica imala koristi od ovog novca – deluje da on može da troši bogatstvo svojih prijatelja“, navodi Gardijan.

Trag počinje u Panami i vodi do Rusiije, Švajcarske i Kipra, i obuhvata i privatni skijaški centar gde se mlađa Putinova ćerka venčala 2013. godine.

„Panamski dokumenti“ posebno svetlo bacaju na Sergeja Roldugina, najboljeg Putinovog prijatelja, navodi Gardijan, dodajući da je Roldugin predstavio Putina ženi kojom se posle venčao, kao i da je kum Putinovoj starijoj ćerci Mariji.

Te dokumente je prvo dobio nemački list Zidočje cajtung koje je kasnije analiziralo više od 100 medijskih organizacija širom sveta, među kojima i Međunarodni konzorcijum za istražno novinarstvo.

Oni sugerišu da su kompanije Sonet oversis, Internešnal medija oversis, Sanburn i Sandalvud kontinental profitirale od lažnih transakcija, lažnih ugovora za konsalting, nekomercijalnih zajmova i kupovine imovine po niskim cenama.

Internešnal medija oversis i Sonet Oversis zvanično je u vlasništvu jednog od Putinovih najbližih prijatelja, navodi BBC i dodaje da je koncertni čelista Roldugin Putinov prijatelj od kada su bili tinejdžeri.

Prema tim dokumentima, Roldugin je lično zaradio stotine miliona dolara od sumnjivih poslova, prenosi BBC i navodi da dokumenta pokazuju da je Sandalvud kontinental kupio imovinu za manje od dolara i prodao je posle tri meseca za 133 miliona dolara.

Sandalvud je takođe dobio zajam od ruske državne banke od 800 miliona dolara a da nema dokaza da je ta kompanija na neki način garantovala za zajam ili da je otplatila dug.

Druga dokumenta pokazuju da je Internešnal medija oversis 2007. godine pozajmila šest miliona dolara, a da je posle tri meseca dug otpisan za jedan dolar, tako da je toj kompaniji poklonjeno šest miliona dolara.

Procureli podaci pokazuju da je Sandalvud pozajmio novac kompaniji koja je vlasnik ski centa koji je Putin otvorio 2006, i gde se skijao 2011. i 2012, dok se njegova ćerka Katarina tamo venčala 2013.

BBC navodi i da „Panamski dokumenti“ pokazuju kako je bivši premijer Islanda Sigmundir Gunlaugson imao neprijavljeni interes u bankama koje je spasavala država.

(RTV/Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga