Bazdulj, Đorđević i Perović u izdanju Cenzure

Autori svojim delom pokazuju da etička uloga intelektualca mora da bude oštra, beskompromisna, ali i agrumentovana kritika okruženja u kojem žive

20. feb 2013

U izdanju novosadske „Cenzure“ izašle su nove knjige bosanskohercegovačkog novinara i književnika Muharema Bazdulja, publiciste Mirka Đorđevića i profesora novosadskog Filozofskog fakulteta Milenka Perovića,

Knjiga „Filozofija morala“ Milenka Perovića predstavlja kapitalno izdanje, istraživanje moralno-etičkog fenomena kroz istoriju, dok su u Bazduljevoj knjizi „Karlovački mir“ i Đorđevićevoj „Pendrek i prašina“ sabrani novinski, odnosno internetski eseji ova dva poznata autora, objavljivani u proteklom periodu.

„Koliko god knjige međusobno bile različite, ona imaju i nešto zajedničko. Dok nas Perović, koristeći naučni pristup, vodi kroz istoriju etike i pojma morala, Bazdulj i Đorđević pokazuju kako je moguće primeniti etiku u tumačenju svakodnevnih društvenih i političkih fenomena“, rekao je agenciji Beta urednik „Cenzure“ Nedim Sejdinović.

Prema njegovim rečima, Bazdulj i Đorđević svojim delom pokazuju da etička uloga intelektualca mora da bude oštra, beskompromisna, ali i agrumentovana kritika okruženja u kojem žive.

„Dok Bazdulj u ‘Karlovačkom miru’ pokazuje da je jugoslovenski kulturni prostor opstao bez obzira na to koliko su pokušavali da ga ukinu, Đorđević svojim prepoznatljivim, ironičnim stilom ukazuje na mnogobrojne zloupotrebe religije i istorije na našim prostorima“, kazao je Sejdinović.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga