Bavarski grad oduzeo Hitleru titulu počasnog građanina

Gradsko veće bavarskog grada Ditramscela jednoglasno je odlučilo da Adolfu Hitleru oduzme titulu počasnog građanina, koju mu je dodelilo pre 80 godina

19. dec 2013

Gradsko veće bavarskog grada Ditramscela jednoglasno je odlučilo da Adolfu Hitleru oduzme titulu počasnog građanina, koju mu je dodelilo pre 80 godina.

Današnja odluke usledila je posle protesta zbog prvobitne odluke veća da ne usvoji rezoluciju kojom se osuđuje imenovanje nacističkog firera za počasnog građanina, 1933. godine.

Problem je isplivao na površinu kada je jedan arhivar pronašao dokumenta koji pokazuju da su i Hitler i predsednik Vajmarske republike Paul fon Hindenburg bili počasni građani Ditramscela.

Hindenburg je iste te 1933. godine imenovao Hitlera za nemačkog kancelara.

Gradsko veće Ditramscela nije uspelo prošle sedmice da donese nikakvu odluku o ovom pitanju, pošto je rezultat glasanja bio 8:8.

Odbornici koji su glasali protiv tvrdili su da nije na njima da prepravljaju istoriju.

Međutim, gradonačelnik Tomas Gerg je izjavio da je veće danas glasalo ponovo, i to u punom sastavu, i sada je rezultat bio jednoglasan – 21:0 u korist odluke da se Hitleru i Hindenburgu oduzmu titule počasnih građana.

Rezultat je bio takav nakon što se odbornicima obratila jedna žena koja je izgubila porodicu u holokaustu tokom Drugog svetskog rata.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga