Bavarska traži ukidanje pomoći za azilante sa Zapadnog Balkana

Bavarski ministar je rekao da ogroman broj zahtjeva za azil iz ovih zemalja šteti azilantima iz drugih djelova svijeta kojima je zaštita stvarno potrebna

13. feb 2014

Ministar unutrašnjih poslova Bavarske Joahim Herman zatražio je od Berlina da poduzme mjere za ograničavanje azilanata iz zemalja bivše Jugoslavije.

U intervjuu za njemačku novinsku agenciju DPA, Herman je rekao da je riječ o „masovnoj zloupotrebi prava na azil“ koja mora biti ograničena i predložio da se azilantima iz ove regije ukine državna pomoć zbog koje, kako smatra, mnogi i dolaze u Njemačku.

Bavarski ministar je rekao da ogroman broj zahtjeva za azil iz ovih zemalja šteti azilantima iz drugih djelova svijeta kojima je zaštita stvarno potrebna.

Prošle godine je na listi zemalja iz kojih je u Njemačku došlo najviše podnosilaca zahtjeva za azil na prvom mjestu bila Srbija, sa 18.001 zahtjevom, što je porast za 40 posto u odnosu na 2012.

Na četvrtom mjestu liste za 2013. nalazi se Makedonija sa 9.418 zahteva za azil (porast od 36,7 posto), na šestom Bosna i Hercegovina sa 4.847 (porast od 104,4 posto) i na sedmom Kosovo sa 4.423 zahtjeva za azil (porast od 74,5 posto).

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga